Top 10 najstarijih gradova na svijetu
Posted by putujmojeftino on 17th May 2015
| 2593 views

Top 10 najstarijih gradova na svijetu
Ovi gradovi nisu izbrisani s lica zemlje kao njihovi “vršnjaci”. Ovdje je dodano još povijesti, spomenika i zanimljivih kultura koje ih čine intrigantnim mjestima za posjetiti. U ovom članku vam donosimo top 10 najstarijih gradova koji nisu uništeni pod utjecajem raznih čimbenika kao što su poplave, suše, elementarne nepogode, ratovi i razne druge katastrofe pod čijim su utjecajima nestajali mnogu drugi stari gradovi.

 
1) Gaziantep, Turska
Grad Giziantep u Turskoj, danas se naziva samo Antep smatra se jednim od najstarijih neprestano naseljenih gradova na svijetu. Utvrda Giziantep još uvijek prkosi vremenu i stoji kao podsjetnik starosti ovoga drevnoga grada. Prema nekim zapisima grad je nastao 3650. g.pr.Kr. i zauzima prvo mjesto na ljestvici najstarijih gradova svijeta.

 
2) Jeruzalem, Izrael
Jeruzalem je jedan od najpoznatijih najstarijih gradova svijeta. O Jeruzalemu se dosta zna, no evo nekoliko zanimljivosti. Grad je bio napadnut 52 puta, zarobljen i ponovno zauzet 44 puta, 23 puta su ga opsjedali, potpuno je uništen 2 puta. Usprkos teškoj povijesti i starosti grad je obnovljen i poznata je turistička destinacija, ispred mnogih novih, modernih gradova. U gradu postoje mnogi sačuvani vjerski objekti uključujući Salomonov hram, grob kralja Davida. Smatra se da je stalno naseljen od najmanje 3000. g.pr.Kr. što je ovaj grad smjestilo na drugo mjesto ljestvice najstarijih gradova svijeta.

 
3) Kirkuk, Irak
Grad Kirkuk nekoć je bio glavni grad Asirskog carstva. U ovom gradu su se kroz povijest godine mnoge bitke, no najvažnija je bila oko 1000.g.pr.Kr. kada su ga Asirci proglasili središtem svoga Carstva. Kirkuk je 2010. godine dobio status ”prijestolnice arapske kulture”. Mnogo se toga promijenilo tijekom godina. Smatra se da je stalno naseljen od 3000. g.pr.Kr. što je ovaj grad smjestilo na treće mjesto ljestice najstarijih gradova svijeta.

 
4) Zürich, Švicarska
Švicarski grad Zürich jednom je prozvan gradom s najboljom kulturom življenja na svijetu. Ovaj grad je jedan od najstarijih i najbogatijih u Europi kao i veliki globalni financijski centar. Nastao je puno prije nekih starih europskih gradova. Grad se prvi put spominje pod nazivom Turicum, zatim kao Ziurichi, a posljednjih 1000 godina Zürich. Njegove veze s novcem vrlo su stare, za vrijeme rimljana Zürich je bio točka za prikupljanje robe koja je dalje putovala rijekom Limmat. Grad je bio naseljen već od oko 3000. g.pr.Kr.

 
5) Konya, Turska
Turski grad Konya se spominje kao stariji od drevnih egipatskih gradova. Znanost je odredila razdoblje od kada je ovaj grad naseljen i svrstala ga na peto mjesto ljestvice najstarijih gradova svijeta.

 
6) Giza, Egipat
Giza je jedan od najstarijih gradova u Egiptu. Giza je poznata Velikoj piramidi u Gizi, Sfingi zajedno s drugim manjim piramidama i hramovima. Ovi zapanjujući antički spomenici privlače tisuće posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj grad se razvijao zbog stalnog priliva turista te tako postao popularno mjesto za život. Najstariji zapisi o gradu su i stariji od 2568.g.pr.Kr. što je ovaj grad svrstalo na šesto mjesto ljestice najstarijih gradova svijeta.

 
7) Xi’an, Kina
Kineski grad Xi’an nalazi se u provinciji Shaanxi. Na samom početku ovaj grad je imao drugo ime, Chang’an. Ovo je danas golemo gradsko područje s 8 milijuna stanovnika. Vjeruje se da je grad Xi’an nastao oko 2205. g.pr.Kr. i smješten je na sedmo mjesto ljestvice najstarijih gradova svijeta.

 
8) Asyut, Egipat
Egipatski grad Asyut danas broji oko 400 000 stanovnika. Prema pouzdanim zapisima grad je nastao oko 2160.g.pr.Kr. što ga je stvrstalo na osmo mjesto najstarijih gradova svijeta.

 
9) Luxor, Egipat
Egipatski grad Luxor često se naziva ”najvećim svjetskim muzejom na otvorenom”. Grad Luxor nekoć je bio glavni grad Egipta. Osnovan je negdje prije 2160.g.pr.Kr. što je ovaj grad smjestilo na deveto mjesto ljestvice najstarijih gradova svijeta.

 
10) Lisabon, Portugal
U Lisabonu možete vidjeti brojne spomenike. Lisabon svoj status jednog od najstarijih gradova svijeta nudi rijeci Tagus čije je ušće stvorilo i osiguralo prirodnu luku što je privuklo feničke jedriličare iz Mediterana oko 1200.g.pr.Kr. te tako izrastao u najprometniju luku europske atlantske obale. Grad Lisabon osnovan je oko 2000.g.pr.Kr. što je ovaj grad smjestilo na deseto mjesto ljestvice najstarijih gradova svijeta.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close