Vodič kroz atrakcije Firence !
Posted by putujmojeftino on 14th May 2015
| 7027 views

Što posjetiti u Firenci?
Ukoliko ste odlučili posjetiti Firencu i zanima vas što ne smijete propustiti u Firenzi, pročitajte ovaj članak koji bi vam svakako trebao pomoći.
Firenca se smatra jednim od kulturnih i umjetničkih centara svijeta. Prvim korakom u grad na trenutke će vam se učiniti da ste se vratili stotinama godina u prošlost. Bit ćete okruženi savršeno očuvanim, arhitektonski savršenim povijesnim građevinama i prekrasnom umjetnošću. Svakih nekoliko metara osjetit ćete mirise iz kafića, restorana i pizzeria.
Ovdje bismo vam naglasili da u postoji nešto što se zove Firenze card i stoji 50€ po osobi i Amici degli Uffizi card koja stoji 60€ po obitelji (2 odrasle osobe + 2 djece). Ove kartice možete kupiti u većim muzejima, a služe za ulaz u muzeje bez dugih čekanja.
Top 10 znamenitosti Firenze koje morate vidjeti su:

 
1) Duomo
Gotovo da je nemoguće propustiti Cattedrale de Santa Maria del Fiore. Izgradnje je počela 1296. godine dok je posvećena 1436. godine. Unutar Duomo naići ćete na jedno od najljepših umjetničkih djela koje možete vidjeti. Stepenicama se možete popeti i vidjeti slike izbliza, ali isto tako imat ćete predivan pogled van, na predivni grad. Campanile, zvonik, u Piazza del Duomo možete se popeti na 414 stube i uživati u nevjerojatnom pogledu na grad.
Krstionica je iz 11. stoljeća i jedna je od najstarijih zgrada u Firenci. Ovdje ćete vidjeti reprodukciju “Vrata raja”. Original je sačuvan i nalazi se u Duomo muzeju.


2) Galerija Uffizi
Galleria degli Uffizi čuva svjetski najpoznatiju i najvrijedniju renesansnu zbirku. Ukoliko želite posjetiti ovu galeriju, rezervirajte ulaznice unaprijed kako biste izbjegli jako duga čekanja jer ovaj muzej ima ograničen broj posjetitelja koji mogu stovremeno biti u muzeju.
Vaša rezervacija ne bi bila i kupnja ulaznice nego samo garancija da ćete prije ući u muzej. Ovdje možete vidjeti djela koja su stvarali Michelangelo, Giotto, Botticelli, da Vinci i Rafael.


3) Galleria Dell ‘Academia
Ovaj muzej čuva Michelangelovog Davida, vjerojatno najpoznatiju skulpturu na svijetu. Ovdje se također nalazi i prekrasna zbirka glazbala. Poželjno bi bilo da rezervirate ulaznicu za ovaj muzej.


4) Boboli vrt
Giardino de Boboli nalazi se s druge strane rijeke Arno. Ovaj vrt je u engleskom stilu vrtova, vrlo lijep i savršeno mjesto za uzeti predah od razgledavanja Firence.


5) Piazza della Signoria
Piazza della Signoria povijesno je i političko središte grada. Nalazi se nedaleko od rijeke Arno i u blizini Galerije Uffizzi. Ovdje se nalaze kipovi uključujući fontanu Neptuna i repliku Davidova kipa.


6) La Basilica di Santa Croce
U La Basilica di Santa Croce nalaze se grobovi Michelangela, Galilea, Machiavellija, Foscoloa, Gentilea, Rossinija kao i prazan grob Dantea. Firenca drži prazan grob Dantea u nadi da će ipak jednoga dana biti ispunjen njegovim ostatcima koji se sada nalaze u Ravenni, njegovu posljednjem počivalištu gdje je skončao svoj život nakon što je prognan iz Firence. Ispred bazilike nelazi se impozantan kip Dantea.


7) Piazzale Michelangelo
S Piazzale Michelangelo je najljepši pogled na grad koji se nalazi na brojnim razglednicama i fotografijama Firence. Na Piazzale Michelangelo možete otići pješice, autobusom ili taksijem. Piazzale Michelangelo ima predivan pogled za zalaska sunca. Ovdje se nalazi brončana replika Davida za koju se vjerovalo da čuva grad.


8) Ponte Vecchio
Ponte Vecchio je jedini sačuvani most iz srednjovjekovnih dana u Firenci, to je prvi most koji je izgrađen za prijelaz rijeke Arno. Ovaj most je pravi simbol Firence. Noću je vrlo romantično šetati mostom.


9) Bargello
Bargello je nacionalni muzej skulptura, nalazi se u zgradi čija je izgradnja trajala od 1255. do 1350. godine. Zgrada je izgrađena poput dvorca. Bargello sadrži najveću zbirku renesansnih spomenika u Firenci i jedna je od najboljih u Italiji. Ukoliko odlučite posjetiti Bargello ne smijete propustiti ogromnu sobu ispunjenu Donatellovim djelima.


10) Palazzo Pitti
Palazzo Pitti je najveća palača u Firenci. Nekoć je bila u vlasništu obitelji Medici. U palači možete posjetiti osam različitih galerija.