Valletta
Posted by putujmojeftino on 20th July 2015
| 2055 views

Valletta

Malta 02
Valletta je barokni utvrđeni grad izgrađen na visokom i stjenovitom poluotoku Sceberras, na sjeveroistočnoj obali Malte i okružen s tri strane dvjema naljepšim prirodnim lukamau Europi, Velikom lukom i lukom Marsamxett. Panoramski pogled na njih pruža se iz Gornjih Baraka.
1530. godine vitezovi sv. Ivana došli su na Maltu i ubrzo shvatili stratešku važnosttog otoka. 1566. godine počeli su graditi utvrdu, a dovršili je 15 godina poslije. Prozvana je po svojem osnivaču, Velikom meštru zvanom Jean Parisot de la Valette, ali projektirao ju je Francesco Laparelli, koristeći se pravilnom geometrijskom mrežom ulica. Osim toga uveo je kanalizacijski sustav i svježu vodu iz slavine za slučaj da utvrda završi pod opsadom. Osim utvrde grad Valletta osim utvrde ima ima prekrasne uske uličice za šetnju, mnoštvo kipova, fontane i predivnu katedralu sv. Ivana kao i razne druge znamenitosti. Njezina neukrašena fasada skriva raskošnu baroknu unutrašnjost s oslikanim stropnim svodovima, bogato izrezbarenim kamenim zidovima i fantastičnim mramornim nadgrobnim pločama u podu. Među ,mogobrojnim umjetničkim djelima nalazi se Odrubljivanje glave sv. Ivana Krstitelja, remek djelo Caravaggia, dok se druga važna djela prikazuju u susjednom muzeju. Kazalište Manoel, sa svojim luksuznim interijerom, izgrađeno je 1731. i predstavlja jedno od najstarijih kazališta u Europi koje je još uvijek u uporabi. Valletta je grad pun vreve s živim umjetničkim programom koji svakome nudi ponešto.

Malta 03

Jednostavnim klikom na fotografije ispod možete pogledati ljepotu ovog predivnog mjesta. Ukoliko tražite kvalitetan ali jeftin smještaj onda vam iskreno preporučujemo da pogledate hotele na stranici Hotelscombined (kliknite na link). Za informacije o ovoj destinaciji preporučujemo da pretražite TripAdvisor forum dok vodič možete kupiti na stranicama Lonely Planet.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close