Top 10 najljepših mjesta u Turskoj
Posted by putujmojeftino on 15th May 2015
| 10544 views

Top 10 najljepših mjesta u Turskoj
Turska ima mnoge predivne lokacije koje vrijedi posjetiti. Turska je predivan spoj Europe i Azije gdje možete vidjeti mnoge priridne ljepote, plaže, mnogo zelenila i šarmantno okruženje i povijesne spomenike. U ovom članku vam donosimo top 10 mjesta u Turskoj koja biste trebali posjetiti. Pogledajte naš službeni vodič kroz Istanbul klikom OVDJE.

 
1) Istanbul
Istanbul je najveći grad u Turskoj ujedno i najveća turistička destinacija Turske. Većina starog dijela Istanbula je na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Istanbul je sjedište mnogih medijskih kuća i turskih tvrtki.

 
2) Pamukkale
Pamukkale je mjesto u provinciji Denizli u jugozapadnoj Turskoj. Jedno je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Turskoj. Drevni grčko-rimski i bizantski grad Hierapolis izgrađen je na vrhu “bijelog dvorva” koji se proteže na 2700 metara, širok 600 metara i visok 160 metara. Pamukkale je na UNESCO-vom popisu Svjetske kulturne baštine od 1988. godine.


3) Aja Sofija
Aja Sofija je sagrađena 537. godine i bila je najveća crkva u bizantskom carstvu. Služila je kao crkva sve do otomanske okupacije grada, 1453. godine kada je prenamijenjena u džamiju i tada su joj izvana dodana četiri minareta. Aja Sofija je od 1935. godine prenamijenjena u muzej i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija Turske koju svake godine posjećuju na tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta.


4) Palača Dolmabahce
Palača Dolmabahce je služila kao glavno administrativno središte Osmanskog Carstva od 1856. do 1922. godine. Izgradnju palače naručio je Abdulmecid I. i izgrađena je između 1843. i 1856. godine. Dolmabahce palača je korištena od strane posljednjih 6 Sultana Osmanskog Carstva i prvog predsjednika Turske Mustafe Kemala Ataturka koji u istoj umire.


5) Knjižnica Celsus
Knjižnica Celsus je drevna rimska zgrada u Efezu, u Anatoliji. Knjižnica je sagrađena kako bi služila kao monumentalna grobnica za Celsusa uz kojega su pohranili i 12000 svitaka.


6) Plava džamija (Blue Mosque) Sultan Ahmetova džamija
Sultan Ahmetova džamija sagrađenja je između 1609. i 1616. godine. Jadna je od posljednjih objekata klasične otomanske arhitekture. Nazvana je Plava džamija zbog zidova obloženih s preko 20000 plavih pločica. Ono što ovu džamiju čini posebnom je to što ima šest minareta. Plava džamija izgleda vrlo očaravajuće, profinjeno i elegantno usprkos svojoj veličini, prostire se na 4600 metara kvadratnih.


7) Plava laguna
Plava laguna poznata kao Oludeniz. To je mala plaža i malo naselje smješteno u Muglu, Fethye. Nalazi se na tirkiznoj obali jugozapadne Turske. Ovo mjesto je jedno od najboljih na svijetu za paragliding zbog visine Babadag gorja i jedinstvene panorame.


8) Alacati
Alacati je gradić nazapadnoj obali u Izmir provinciji u Turskoj. Ovaj prelijepi gradić naziva se još i Alatsata. Ovaj nevjerojatan gradić poznat je po svojim vinogradima, arhitekturi i vjetrenjačama starim 150 godina. To je također jedan od najautentičnijih gradova Turske s uskim ulicama, kamenim kućama, restoranima i hotelima sa stolovima na ulici.


9) Goreme
Goreme je vrlo lijep i iznenađujuće mali grad Turske. Goreme je poznat kao povijesna regija Turske. Goreme je mijenjao imena tijekom povijesti, zvala se: Matiana, Korama, Avcilar i Maccan. 1985. godine Nacionalni park Goreme svrstan je na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine. U gradu Goreme je iznenađujuće opuštena atmosfera.


10) Planina Nemrut
Planina Nemrut je visoka planina u jugoistočnoj Turskoj. Najviši vrh planine je na 2134 m. Planina Nemrut je vrlo poznata turistička atrakcija Turske. Turisti mogu ovu planinu posjetiti od travnja do listopada. 1987. godine planina Nemrut svrstana je na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close