Što trebate učiniti prije putovanja
Posted by putujmojeftino on 8th May 2015
| 2507 views

Što trebate učiniti prije putovanja. Kada se pripremamo na daleka putovanja nije na odmet imati nekoliko korisnih savjeta kao što su:

 

 
1) Platite račune

Kada se pripremamo za dugo očekivano putovanje sigurno računi su zadnje na što mislimo. Ovisno koliko planirate ostati, ali poželjno je platiti račune, kredite ili bilo koje druge troškove koje imate. Kako vam se ne bi nagomilali dodatni neplanirani troškovi.

 

Credits: Gregorylee/123RF/Travel
Credits: Gregorylee/123RF/Travel

2) Primanje pošte
Također ovisi koliko ćete biti na putovanju, no bilo bi dobro ako imate rođaka ili dobrog prijatelja koji bi Vam povremeno provjerio poštanski sandučić i pristiglu poštu.

 

3) Osobni dokumenti i viza
Na vrijeme provjerite koliko vam dugo vrijede osobni dokumenti kako vam se ne bi dogodilo da ne možete otputovati ili još gore, da se ne možete vratiti s odmora. Svakako provjerite trebate li vizu za državu koju planirate posjetiti.

 

Source: Nikolasvn/depositphotos
Source: Nikolasvn/depositphotos

4) Mobilne mreže i pozivi
Naknade za međunarodne pozive, slanje sms-a i prijenos podataka obično su jako skupi stoga budite oprezni. Provjerite kod mrežnog operatera kolike su cijene njihovih usluga. Povoljnija varijanta je kupovina SIM kartice države u koju putujete, no ako vam je mobitel kodiran i podržava rad samo na vašoj mreži kupovanje SIM kartice u drugoj državi vam vjerojatno neće biti od velike koristi.

 

 

5) Aplikacije za smartphone
Ukoliko nemate aplikacije za besplatne pozive, poruke i slanje slika svakako ih preuzmite. Viber, Whatsapp, Skype i slične aplikacije dobro će vam doći kako bi se javili prijateljima i obitelji jer većina trgovačkih centara, hotela, kafića i sličnih lokacija u većini turističkih destinacija ima dostupan wifi.

 

 

6) Nabavite utični adapter i pretvarač napona
Pripazite na ovo, možda vam se čini neobično, no nemaju sve zemlje svijeta jednake utikače i visinu napona. Najbolje je da to pokušate nabaviti prije putovanja.

 

Source: Tinatin1/depositphotos
Source: Tinatin1/depositphotos

7) Skakako skenirajte dokumente
Prije putovanja svakako skenirajte sve potrebne dokumente za putovanje i napravite poseban email na koji zaštite lozinkom. Također saznajte brojeve veleposlanstva u državi u koju idete u slučaju potrebe ako izgubite ili vam netko ukrade dokumente. Ukoliko doživite takav nesretni slučaj na emailu ćete imati sve potrebne informacije koje možete pokazati policiji i veleposlanstvu.

 

 

8) Fotokopirajte dokumente
Ukoliko nemate dovoljno informatičkog znanja kako bi skenirali i učinili sve prethodno opisano, fotokopirajte osobne dokumente jedan primjerak ponesite sa sobom, pospremljeno odvojeno od originala. Saznajte broj i adresu veleposlanstva u državi u koju idete. Drugi primjerak ostavite kod kuće. Imat ćete potrebne informacije za veleposlanstvo i/ili policiju.

 

 

9) Liječnička dokumentacija
Ukoliko obavezno morate uzimati određeni lijek bilo bi poželjno da imate liječničku potvdu na kojoj jasno stoji koje lijekove trošite kako ne biste imali problema pri ulazu u drugu državu ili u zračnoj luci.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close