Booking.com
Prvi let avionom – prijava na let (check-in)
Posted by putujmojeftino on 9th April 2021
| 405 views

Donosimo kratki vodič za vašu prijavu za prvi let avionom. Prijava na let ili check-in je prijava na vaš let i ona se može napraviti online, putem mobilne aplikacije vašeg prijevoznika (ako isti ima takvu opciju i aplikaciju) te naravno fizička prijava na let u zračnoj luci, a u nekim zračnim lukama imate i uređaje za prijavu na let bez da stojite u redu čekanja za prijavu na šalteru.

Kako neki prijevoznici u Hrvatskoj nemaju ured i ne možete kupiti njihove aviokarte isto tako imaju i mobilnu opciju koju morate koristiti prilikom prijave na let. Recimo takav prijevoznik je Ryanair. Njihovu aviokartu kupujete online i prijava za let s njima mora biti isto tako online.

Fizička prijava za let može biti od 3h pa do 1h prije samog leta i to radite u zračnoj luci, to je i danas gotovo i dalje najpopularniji oblik prijave na let. Zato se i kaže da u zračnu luku morate barem 90-120min prije leta, potrebno vrijeme je za prijavu na let i prolazak kroz osiguranje i predavanje prtljage.

Mobilna prijava ne let može biti od 2  dana prije leta pa do 4h  prije samog leta, ovisno o aplikaciji i kompaniji. Uvijek preporučujemo da se online check-in napraviti 24h prije leta.

Ako kupimo kartu online moram li napraviti online check-in?

 • Ne, odnosno da, ako ta kompanija (Ryanair recimo) ima takvo pravilo.
 • Kod leta sa Croatiom Airlines, KLM, Air France itd ne morate.
 • Kartu s njima možete kupiti online, isprintati ju i zatim ako želite u zračnoj luci napraviti check-in
 • Naravno s obzirom na situaciju u svijetu isključivo savjetujemo svima online prijave/ check-inove

Zašto napraviti mobilnu prijavu ako postoji i ona u zračnoj luci?

 • Zato što onda ne trebate čekanje u redu u zračnoj luci
 • Odmah na mobitelu imate kartu i sve informacije skupa s računom
 • Brže je i ugodnije te izbjegavate gužve

Kako mogu napraviti mobilnu prijavu za let?

 • Na stranici prijevoznika ili putem aplikacije na mobitelu
 • Web stranici prijevoznika putem računala, desktop ili laptopa.
 • Mobilne aplikacije na wind 10 laptop ili androids/iOS uređaju
 • Mobilne aplikacije se mogu skinut online sa stranice prijevoznika ili s android store-a

Zbog situacije u svijetu koja još uvijek traje evo već godinu dana, mnoge kompanije nude isključivo online check-in opcije pa je ovo važno da znate. Prijava na let nije komplicirana i sve što trebate su vaši osobni podatci, brzo leta, brzo karte i naravno mobilni uređaj sa pristupom internetu.

VAŽNO!

Ako niste napraviti Ryanair check-in online onda pri dolasku u zračnu luku printanje karte plaćate više od 50 eura, a takav je slučaj i kod mnogih drugih lowcost kompanija. Ako ste napravili prijavu na let online, ali niste isprintali boarding pass ili ga nemate na mobitelu za pokazati (recimo da je netko drugi za vas napravio prijavu pa na svojem uređaju nemate boarding pass) onda i to morate dodatno platiti. Nemojte da vas ovo uplaši jer u pravilu, kada radite online check-in razumno je da ćete i isprintati taj pdf boarding pass + imati i dokaz na mobitelu u svojoj aplikaciji. Oni koji su nemarni će to morati platiti, na žalost.

INFO

 • Ako vas bilo što dodatno zanima uvijek nas možete pitati za savjet.
 • Isto tako možete poslati poruku putem Facebooka na stranicu prijevoznika, njihov email, whatsup ili ih nazvati.
Credits: check in travel, by Yong Wang from Pixabay
Please like & share:

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close