Dvadeset zanimljivosti o Kubi
Posted by putujmojeftino on 17th February 2015
| 3313 views

Dvadeset zanimljivosti o Kubi

Source: KarelMiragaya/123RF/Havana
Source: KarelMiragaya/123RF/Havana

1) Kuba je uz Sjevernu Koreju, jedna od dvije države u kojima ne možete kupiti Coca Colu.

 
2) Kuba je država s najvećim postotkom pismenosti. U Kubi je pismeno 99,8% stanovništva.

 
3) Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, vladin automobil je povesti vas.

 
4) Mobilni telefoni nisu bili dozvoljeni na otoku sve do 2008. godine.

 
5) Kada je imao 12 godina, Fidel Castro je napisao pismo tadašnjem američkom predsjedniku Roosveltu, u kojem ga je molio da mu pošalje novčanicu od 10 dolara “jer 10 dolara nikada nije vidio”.

 
6) Fidel Castro je rođen na petak 13.

 
7) Prije no što je uspostavio embargo na kubanske proizvode, američki predsednik John Kennedy kupio je 1200 kubanskih cigareta.

 
8) Kubanska valuta je kubanski peso, ali se od 1993. godine koristi američki dolar kao legalno sredstvo plaćanja.

 
9) Jedno od Castrovih naređenja nakon revolucije bilo je uništiti sve primjerke društvene igre Monopol.

 
10) Za vrijeme Kubanske krize, na otoku se nalazilo više od 150 nuklearnih bombi.

 
11) Samo 5% Kubanaca ima pristup internetu. Da bi se Kubanci priključili na Internet, potrebna je posebna dozvola, koja omogućava pristup. U suprotnom kazne su i do pet godina zatvora.

 
12) Božić nije bio priznati blagdan sve do 1997. godine, kada je prihvaćen nakon posjete pape Ivana Pavla II.

 
13) S Kube može otputovati samo najstariji član obitelji i to samo ako mu netko iz inozemstva kupi kartu.

 
14) Zaista ovo izgleda kao znanstvena fantastika, ali istina je… 85 % obitelji ne plaća stanarinu.

 
15) Danas se na ulicama Kube mogu vidjeti automobili iz 50-ih godina u voznom stanju. I da… Sve je u državnom vlasništvu – od automobila do stoke.

 
16) Fidel Castro je jednom prilikom procijenio da je sačuvao 10 radnih dana godišnje zbog činjenice da ne troši vrijeme na brijanje brade.

 
17) CIA je planirala da ubije Castra. Inače na Fidela Castra je pokušano 637 atentata.

 
18) Liječnik je jedno od najčešćih zanimanja na Kubi. Država ih ima previše i često ih šalje širom svijeta kako bi pomogli gdje je neophodno.

 
19) SAD na području Kube posjeduje bazu Guantanamo, za nju Amerikanci plaćaju oko 4.084 dolara mjesečno. Država Kuba još uvijek nije naplatila niti jedan jedini ček od neobičnog

 

iznajmljivanja.
20) Varadero plaže se smatraju jednim od najljepših mjesta na svijetu. UNESCO je 1992. godine proglasioVaradero plaže kao najsavršeniju netaknutu prirodu na svijetu.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close