Aja Sofija
Posted by putujmojeftino on 22nd July 2015
| 5074 views

Aja Sofija

Pri samom uvodu u ovaj tekst moramo vam istaknutli nekoliko linkova. Tražite li najbolji smještaj po pitanju cijene i kvalitet potrebno je pogledati ponudu hotela klikom ovdje: Hotelscombined. Savjete iz prve ruke zajedno s recenzijama ove nekadašnje crkve možete pogledati na forumu TripAdvisor dok vodič možete kupiti povoljno na stranicama Lonely Planet.
Nekadašnja pravoslavna crkva, Crkva svete mudrosti – Aja Sofija nalazi se nasuprot Plave džamije. Jedna je od najvećih zatvorenih građevina na svijetu te predstavlja zapanjujući podvig u arhitektonskom smislu. Klikom na fotografiju možete pogledati pogledati fotografiju u punoj rezoluciji.

Haghia Sophia Istanbul 2016

 

Prva bazilika dovršena je 360. godine, ali je 532. godine spaljena i sravnjena do temelja te ju je car Justinijan ponovno izgradio kao najljepšu kršćansku crkvu u Rimskom carstvu. Gotovo je ispraznio carsku riznicu za potrebe raskošne rekonstrukcije. Opljačkao je tornjeve iz Efeza, dok je mramor i druge materijale dopremio iz Azije i Egipta. Ogromna sredošnja kupola široka je 30 metara i počiva na ogromnom potpornom stupu i dvije polukupole tvoreći ogromno velik prostor u unutrašnjosti džamije. Stup suza navodno ima iscjeliteljske moći, načinjen je od poroznog kamena i ispušta vodu iz cisterne u podnožju. Nakon što je grad 1453. Godine pao pod tursku vlast, Aja Sofija postala je džamija, kasnije su joj dodana četiri minareta koja je danas okružuju. Cigleni minaret nadodao je Mehmed Osvajač, najtanji Bajezid II., dok je Selim II. nadodao dva šira. Svi sultani su dali svoj doprinos crkvi, a posebice Mahmud II. Koji je između ostalog izgradio prekrasnu knjižnicu koja je tijekom stoljeća opljačkana.

Aja sofija istanbul 2

Poznato je da su križari uzeli čak zlatno – srebrno prijestolje i izrezbarena, pozlaćena brončana vrata. Izvorni mozaici i njihovi duplikati uglavnom su nestali, dok su oni sačuvani smješteni u ženskoj galeriji, iako slabo očuvani mozaici su još uvijek predivni, uključujući i onaj Krista Pantokratora. Aja Sofija od 1935. godine muzej otkako ju je prenamijenio Kemal Ataturk. Otvorena je svaki dan osim ponedjeljka. Ulaz se naplaćuje.

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close