Booking.com
Zašto je ponekad bolje putovati na daleke destinacije nego na jedan Europski city break.
Posted by putujmojeftino on 12th December 2016
| 6033 views

Ako ste jedna od onih osoba koje stalno putuju po Europi govoreći sebi da ćete se uputiti izvan Europe tek nakon što budete imali više novaca onda ste zaista sami sebe lagali već duže vrijeme. Putovanja izvan Europe su daleko povoljnija nego putovanja po Europi. Naravno ovo je samo iznimka u jedno 25 do 35% slučajeva. Kako , zašto, kada, objasniti ćemo vam u sljedećem tekstu. Ostavite nam komentar i svoje mišljenje. Zašto je ponekad bolje putovati na daleke destinacije nego na jedan Europski city break.

Primjer 1.

Putovanje u Švicarsku avionom iz Zagreba + 4 noćenja ili putovanje na Šri Lanku i 10 noćenja.

Za putovanje u Zurich potrebno je izdvojiti oko 1000 do 1200 kn za avionsku kartu i oko 1200 do 1500 kn za smještaj u hotelu u centru grada. Cijena je po osobi ako 2 osobe dijele trošak dvokrevetne sobe. Za boravak u Zurichu ili Genevi u trajanju od 5 dana i 4 noćenja u prosjeku vam treba oko 2000 kn za prijevoz, hranu, piće i ulaznice. Ukupan iznos je tako otprilike od 4200 do 4700 kn po osobi.

Za putovanje na Šri Lanku potrebno je izdvojiti između 3100 i 3500 kn za avionsku kartu iz Zagreba. Za smještaj u trajanju od 10 dana možete izdvojiti otprilike oko 700 kn po osobi. Za budžet koji uključuje ulaznice, hranu i piće za boravak od 10 dana potrebno je izdvojiti oko 1000 kn po osobi. Ukupan iznos je tako otprilike 5200 – 5500 kn po osobi.

 

Naravno ovo zaista ovisi o tome kakava ste vrsta putnika. Ako se odlučite hraniti isključivo u restoranima u Zurichu možete slobodno dodati još 1000 kn na ukupnu potrošnju.

Kao što vidite, bez ikakvih skrivenih troškova, razlika je manja od 1000 kuna, a dobivate ne samo 6 dana duži boravak nego i daleko egzotičnije putovanje i napokon putovanje izvan Europe.

Source: AbbElena/Depositphotos
Source: AbbElena/Depositphotos

Primjer 2

Putovanje u London na 5 dana avionom iz Zagreba ili putovanje u Bangkok na 8 dana

Za putovanje u London potrebno je izdvojiti oko 980 pa do jedno 1400 kn po osobi za avionsku kartu ovisno kada planirate putovati. Za smještaj u centru Londona za 5 dana boravka potrebno je izdvojiti oko 1500 kn po osobi za dvokrevetnu sobu. Cijena pića, hrane i ulaznica je uglavnom oko 2000 kn po osobi za 5 dana boravka. Cijena može biti i daleko veća ako koristite restorane u centru grada, taksi, ili planirate posjetiti velik broj znamenitosti. Ukupan iznos je tako između 4500 i 5000 kuna po osobi.

Za putovanje u Bangkok izdvojite oko 3600 kuna za avionsku kartu i oko 900 do 1200 kn za smještaj 8 dana u centru grada u kvalitetnijem hotelu od onoga u Londonu. Za piće, hranu i suvenire izdvojite oko 700 kn po osobi. Cijena tako ukupno iznos između 500 i 5500 kuna po osobi.

Još jednom razlika je minimalana, a putovanje je daleko uzbudljivije i po nama ljepši izbor ako je između prosinac i svibnja jer za razliku od kišnog i hladnog Londona možete uživati na 30°C, ali i posjetiti predivne otoke Tajlanda uz malu nadoplatu.

Credits: Summer/Pressmaster/Can Stock Photos
Credits: Summer/Pressmaster/Can Stock Photos

 

Prije nego se i sami odlučite na ovakvo putovanje savjetujemo vam da dobro pogledate trošak za određene destinacije i uvijek pogledajte i skrivene troškove i bacite se u računanje. Ako dobro računate i uzmete u obzir sve faktore koji određuju cijenu ukupnog budžete lako možete vidjeti kako je ponekad bolje otići na daleko putovanje. Ovo pravilo ne vrijedi uvijek. Postoje vrlo jeftine lowcost avionske karte s Ryanairom ili Easyjetom, a isto tako postoje i jeftini Airbnb apartmani, pa ponekad ovo pravilo ne vrijedi.

Za primjer možemo navesti Airbnb apartman u Parizu i let iz Zadra za Pariz za 19 eura za vrijeme Ryanair sezonskih letova i akcija. No ako uzmete u obzir putovanja izvan sezone lowcost prijevoznika i putovanja u neke skuplje destinacije kao što su Zurich, London, Geneva ili Kopenhagen, lako je izračunati razliku i odlučiti se na daleko putovanje.

Jeste li već putovali ovako? Ostavite nam komentar. Hvala!

Please like & share:

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close