Booking.com
Top savjeti – dopuštena prtljaga u avionu

Mnogi još uvijek neznaju sva pravila o nošenju određene prtljage na putovanju. Drugi opet neznaju ništa o duty free pravilima. Pokušat ćemo ovdje napisati nešto o tome u nadi da će netko od vas pronaći savjet i iskoristiti ga sljedeći put kada bude putovao ili će dobro doći za prvo putovanje avionom.

 

Ako mislite da je problem sve ovo zapamtiti, varate se, ovo su vrlo jednostavno stvari, možda smo puno napisali o njima, ali ovo je vrlo jednostavno za shvatiti. Pridržavate li se ovoga, postajete iskusan putnik, barem što se tiče pakiranja tekućina i ostalih duty free proizvoda.

 

Stvari koje možete unjeti sa sobom u avion

Smartphone (mobitel)
e-čitač
Bluethooth uređaj
Medicinski uređaj
Elektronska igra
Mp3 uređaj
Slušalice
Tablet
Laptop

U ručnu prtljagu možete unjeti tekućine do 100ml (1dcl)

– Voda za piće
– Gazirani sok
– Kava, čaj
– Tekući gelovi
– Parfeme
– Sapune

Važno – pravila za dopuštenu prtljagu ovise od zemlje do zemlje.

Napomena: u DM-u ili Mülleru možete kupiti vrećice za putovanja. Vrećice imaju 1l zapremine
i trebate u nju staviti sve proizvode koji moraju biti pakiranja do max 100 ml po bočici.

 

DUTY FREE

 

Duty free kupovina ne znači uvijek da je sve bez poreza. Poreza ima, ali je on već uračunat u cijenu. Cijene nužno ne moraju biti jeftinije od onih koje su inače u trgovinama u centru grada. Naravno i na sreću, ovo nije slučaj u 90% letova, pa tako nemate problema barem što se cijene tiče. Ono što bi mogao biti problem su dvije male ‘sitnice’ koje mnogi neznaju ili jednostavno zaboravljaju. Prtljaga je limitirana, pa tako ukoliko avio kompanija nudi do 8kg ručne prtljage, a vi kupite 3 boce po 1l alkoholnog pića, neke kompanije vam mogu to uračunati kao dodatnu težinu i tražiti da nadoplatite. Naravno samo neke, druge će vjerojatno zažmiriti sve do neke ogromne količine.

 

Duty free također ima svoj limit, on ovisi (ovisno o mjestu) o duty free pravilniku ili o pravilniku države u koju putujete. Primjerice Njemačka ima svoju određenu količinu alkohola ili cigareta koje možete ponijeti. Stoga ako uđete u Duty Free i vidite prodaju alkoholnih pića u pola cijene, bez obzira što želite kupiti 10 boca, to nije moguće. Isto vrijedi za cigarete, zlato ili parfeme. Kod nekih i za čokolade, kavu itd. Sve ima propisanu količinu. Najbolje je pronaći službeni podatak aerodroma ili države i proučiti njihova pravila prije leta i shoppinga.

Belchonok/Depositphotos

 

TEKUĆINA U AVIONU

 

U avionu nemate pravo imati tekućinu iznad 100ml i u maksimalnoj količini od 1litre. Naravno to nije slučaj sa predanom prtljagom. Bez brige ako vaš šampon za kosu ima 200ml ili gel za kosu ima 250ml, to nije problem gotovo nikad, ukoliko to isto pakirate u predanu prtljagu i naravno iste proizvode označite i stavite u vrećicu koja je namjenjena za tekućine. No, i ovdje postoji pravilo, pa tako neke kompanije/države/aerodromi, imaju stroga pravila o količinama, ovisno o pravilniku i zakonu, najbolje je pojedini proučiti na stranicama kompanije s kojom letite na određenu destinaciju.

 

PREDANA PRTLJAGA I OŠTRI PREDMETI

 

Vjerujemo da znate kako noževe, vilice, metalne bodeže i slično nemožete unijeti u avion. Nešto od toga i možete, ali ne sa sobom u kabinu. Ako nosite žensku torbicu s pincetom ili rašpicom, to može proći u avion s vama, ali nešto veće i oštrije neće.  Za to postoji predana prtljaga koju kako i sama riječ kaže, predajete prije leta. Ona je detaljno pregledana i skenirana po potrebi, ako neki predmet biva opasan za let, biti će i uklonjen iz prtljage. Zapaljive stvari, droga i ostale zabranjene stvari (metak, oružje, duge oštrice) su vrlo opasne i biti će uklonjene, a u dosta slučajeva i sami imate velikih problema.

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi prtljage, bilo one u kabini sa vama ili predane. Težini dopuštene prtljage, određenih predmeta, javite nam se i pokušat ćemo vam što prije dati odgovor.

Source: Scanrail/Depositphotos

180 thoughts on “Top savjeti – dopuštena prtljaga u avionu”

  1. Poštovana
   Kupnja proizvoda za vrijeme leta ili u zračnoj luci u duty free trgovinama ne može niti ikad bude carinjena. To je kupljeno u prostoru koji se ne carini niti koji dodatne namete. Sve što kupite slobodno možete unjeti u svoju državu dok god imate račun koji vam je izdan prilikom takve kupnje. Bez obzira radi li se o cigaretama, parfemima ili alkoholu. Napominjemo samo da pitate koliki je max unos takvog proizvoda. Različita su pravila koja dopuštaju različit unos tj. količine stvari. U prosjeku dopušteno je do 2 parfema, 2 šteke cigareta ili 2 l alhkoholnih pića po osobi.

 1. Samo da vidim jesam li dobro razumio-mogu u predanu prtljagu staviti litru alkohola i parfem koji su kupljeni na nekom desetom mjestu, ne u djuticu, uz to da ih stavim u one vrecice koje se mogu zatvoriti? Ponio bih poklon rodbini kojoj idem u posjet pa da se znam pripremiti.
  Pozdrav i hvala na odgovoru 😉

  1. Što podrazumjeva nekoliko boca? Ako kupite u duty free trgovini u zračnoj luci to znači maksimalno 2 litre po osobi za alkoholno piće.

 2. Mene zanima da li mogu ponjeti sa sobom u avionu u rucnoj torbi (cabin size – kofer ili mojoj torbici) nesto za jelo, posto imam alergiju na gluten i laktozu? Te hoce li kasnije biti problema u predsjedanju

  1. Možete ponjeti nešto za jelo, bitno da nije tekućina. Znači sendvič može bez ikakvih problema, bonbon, čokolada.

 3. Putujemo u Istanbul.
  Smijemo li u predanoj prtljazi imati dezodorane, parfeme, zubne paste, šampone, gelove i ostalu slićnu kozmetiku.

 4. Da li mogu sa sobom da ponesem zippo koji sam dobio na poklon u nemackoj sad kad se vracam za srbiju? Unapred hvala

 5. Letim iz Splita u Madrid s presjedanjem u Münchenu, a zanima me smijem li u predanoj prtljazi prenositi staklenu bočicu od 0.3 L domaćeg maslinovog ulja (nije originalna ambalaža s deklaracijom i nema računa)? Hvala!

  1. Možete, tu bocicu stavite u zip vrecicu i ako nije teško napišite na papir unutra što se nalazi od tekucine.

 6. Trebam ponijeti sliku print na platnu, dimenzije 40 cmX 45cm nije teže od 800 grama. POKLON! Hoću li moći to unijeti u avion kao ručnu prtljagu?! Hvala unaprijed na odgovoru!

  1. Samo ako stane u rucnu prtljagu, inace ako leite s niskotarifnim prijevoznikom sve iznad te prtljage se uvijek naplacuje

 7. Letim unutar HR, imam svoju kozmetiku u neseseru i malu bocicu timberland spreja za impreganciju stavila sam u dvije prozirne obicne vrecice za povrce koje budu u ducanima. Moze li to tako ici u predanu prtljagu ? Hvala

 8. Molimo za savjet mi putujemo u SAD i zanima nas da li u predanoj prtljazi možemo ponijeti kupljene kekse , juhe u vrećici i recimo paštete i mesni narezak hvala

 9. Postovani,da li u prtljagu koji unosim u avion nositi kutiju cigareta,pastete,supu i tako nesto jer imamo samo prtljgu u avionu

  1. Da ako je riječ o stvarima koje nisu tekuće. Znači vrečicu juhe instant da, napravljenu juhu za jest – ne.

 10. Molim vas možete li mi reći mogu li iz Canade ponijeti hoverboard u Zagreb i ako se dodatno placa kolika je cijena , otprilike?
  Hvala

  1. Ako dimenzijama ne stane u prtljagu onda morate platiti dodatno, a tu informaciju morate pronaći na stranici avio kompanije sa kojom letite.

 11. Koliko je alkohola iz regularnog ducana,ne duty free,dozvoljeno ponijeti u predanoj prtljazi? Let Zagreb-Oslo. Pod alkohol mislim na vino i pivo,sve s deklaracijom.

  1. Naravno. Sve što kupite u duty freeu ide u duty free vrecicu i to ne morate niti staviti u prtljagu, možete i unjeti posebno u ruci, nitko vam ništa nece prigovoriti za to.

  1. Teško je napisati popis svega, prije ćete pronaći što se ne smije nositi, a što se dimenzija tiče, svaki predmet mora biti unutar maksimalnih dopuštenih dimenzija. Podatke koje tražite možete pronaći na svakoj stranici avio prijevoznika.

 12. Moj sin putuje u Argentinu s nogometnom reprezentacijom ,ima kopačke s metalnim čepovima i pritom ima zamjenske veče zamjenske čepove s metalnim ključem koji sve to zavidava omjer čepova je 23 i 15 mm ,da li ih nositi u koferu il ruksaku i hoće li imati problema zbog toga…on ima 14 ipo godina 😊molim da mi što prije odgovorite jer putuje za3 dana

  1. Poštovani, možete predati i manju torbu/ruksak kao predanu, ali mnoge kompanije dopuštaju sportsku ruksak unjeti sa sobom u avionom pa niti ne morate predavati takav ruksak. Preporučljivo je da ruksak u kojem držite osnovne stvari (fotoaparat, tehniku, novcanik, dokumente) uvijek imati sa sobom u avionu jer se predana prtljaga može izgubiti, a ne bi bio prvi slucaj da nešto nedostaje iz prtljage.

 13. Poštovani, ja sam izgubljena u informacijama.. Tu vrećicu s predanim stvarima predajem na ulazu i potom vraćam u kofer? Prvi put putujem, cijela procedura mi je nova..
  I ako mi možete reci, mogu li se ponijeti 2 steke cigareta kupljene u trgovini ili samo duty shop? Hvala vam puno unaprijed.

  1. Možete 2 šteke iz trgovine. Jednostavno stavite šiminku (tekući puder, kremu, pastu za zube) do 100ml u vrecicu koju kupite u recimo mulleru (tražite ih da vam prodaju vrecice od 1 letre sa zip zatvaracem) i zatim tu vrecicu izvadite iz ruksaka kada stavljate ruksak i stvari na pokretnu traku za skeniranje, a nakon što to sve prođe kroz uređaj vi to sve nazad stavite u torbu/ruksak.

 14. pozdrav, putujem iz Venecije do Brisela pa za Nantes. zanimaju me dimenzije ručne prtljage kompanija je bravofly , te dali mogu u toj ručnoj prtljagi nositi iz duty free shopa sok od 0.5l . te me zanima kilaža max za predanu i za ručnu prtljagu

  1. Poštovani, Bravofly je samo posrednik preko kojeg se kupuje avionska karta, a dimenzije prtljage određuje prijevoznik. Koji je prijevoznik na vašem letu?

 15. Imam kartu s prtljagom do 8 kg da li se to odnosi samo na ručnu prtljagu ili mogu do 8 kg imati mali kovčeg koji može ići u prtljažnik?

  1. To je ručna prtljaga/ruksak, velika predana prtljaga je inače od 15kg do 30kg ovisno o vrsti karte i aviokompaniji.

 16. Postovani,
  putovali bismo iz Bankoka u Zagreb i zanima nas da li je dozvoljen unos manje kolicine zapakiranog voca sa deklaracijom. Voce je za osobnu konzumaciju.

 17. Putujemo wizz airom prekosutra, ako moze mala pomoc? Dvoje smo odraslih i dijete od 3 god. Nakme dijete jos nije odviknuto od flasice koja je inace zapremine 200 ml. Kakva ce mi biti procedura i da li ce joj oduzeti tu flasicu? Putujemo u Dansku pa me takodjer zanima i za cigarete da li mozemo suprug i ja ponjeti po dvije steke ili je samo jedna steka dozvoljena. Konkretno mislim na cigarete kupljene prije ulaska u aerodrom. Trebam li raspakovati steku i rasporediti cigare po koferu ili onako cijelu ostaviti. Hvala na odgovoru.

  1. Suprug i ja putujemo u SAD,interesira me koliko cigareta i vina možemo ponijeti po osobi,koja je dozvoljena težina predanog i ručnog prtljaga,te da li smijemo ponijeti sliku-reprodukcija izvađena iz okvira,hvala lijepo

   1. Poštovana
    Za putovanja u USA najbolje je pogledati carinu i pravila tsa, to piše na internetu. Dozvoljen težina piše kod aviokomopanije, a svaka ima drugačije cijene za dodatnu prtljagu i uvijek možete doplatiti za više torbi, sve ovisi koliko mislite ponesti, a mi ne možemo napisati koliko je dopušteno jer samo vi znate imate li normalnu kartu, kartu za više prtljage, nosite li više torbi itd.

 18. Cao,
  trebam li pakirati tekucinu i u veliki kofer koji je extra placen ( ne ova rucna prtljaga)??
  Znate li mozda smije li se nositi u koferu biljni caj ( valerijana)?
  hvalaa

  1. Biljni čaj se može nositi u koferu. Ovisi što mislite pod pakirati tekućinu. Možete nositi tekućinu ili više njih od 1l u predanoj/velikoj prtljagi.

 19. Putujem u Irsku i zanime koliko litara rakije,kobasa(vakumirane po 2kom),domačeg špeka(isto vakumiran)/ se smije max ponesti u predanoj prtljazi.
  Hvala na odgovoru!

 20. Pozdrav,

  Zanima me dali u ručnoj prtljazi osim sportske torbe moze proci i mali rusak za laptop novcanik i slicne stvari?

  Hvala unaprijed!

  1. Ovisi o aviokompaniji, gotovo uvijek možete, ali da je to zaista mala torbica. Ono što možemo dodati je da postoje slučajevi kada se od vas traži da tu malu torbicu stavite u ruksak (naknadno ju možete izvaditi u avionu). To se događa samo kod određenih letova na kojima je zabilježen velik unos prtljage putnika pa se pazi na svaku sitnicu.

 21. Idem na Tajland iz Hr i nosila bi proteine whey u njihovoj ambalazi, vrecica sa zatvaranjem. Dali smijem to ponijeti s obzirom da je u prahu pa sumnjivo izgleda

 22. Smijem li na letu u rucnoj prtljazi nositi 3 plasticne bocice po 80ml u koje sam stavila sampon,micelarnu i sl. ili mora biti original pakiranje proizvoda na kojem pise sto je unutra?

  1. Možete ponjeti 3 bocice, ali bilo bi dobro ukoliko imate barem papirnato pakiranje od proizvoda ukoliko vas pitaju što je unutra. Osobno smo nosili slicne proizvode i nije bilo problema.

 23. Poštovani, putujem u Njemačku, kompanija German winks. Zanima me dali mogu u ručnoj prtljazi ( do 8kg) unijeti u avion original zapakiranu kutiju keksa, frank kavu, linoladu i dvije igračke za djecu (jedna je društvena igra a druga lego kockice). Unaprijed hvala na odgovoru.

 24. Hvala na odgovoru. Evo samo da napišem jedno negativno iskustvo u zračnoj luci Zagreb. Iako je na isti upit kao ovaj gore upućen vama, smijem li ponijeti u avion linoladu, kekse…itd stigao isti odgovor kao i od vas da je slobodno ponijeti sve od navedenog. Danas kod pregleda ručne prtljage oduzeta je linolada pod izlikom da se to ubraja u lužine i da nije dopušteno unijeti više od 100ml. Pa evo, iz iskustva: linolada, nutela i sl stvari možda i ne prođu. Ovisi izgleda o osobi koja pregledava prtljagu.

  1. Hvala što ste nam javili. Po pravilu Lindolada nije tekućina i smije biti unešena u avion, ali ukoliko oni odluče da ne smije tu u tom trenutku ništa ne možete napraviti, ali po pravilu smije se unjeti. Gel i tekućina ne, a Linolada nije tekućina.

   1. Pozdrav…. Ispravno pakiranja znaci… Vakumirana? Nije potrebno da je deklarirana, odnosno kupljena u trgovini? Može i domaća? Hvala unaprijed!

  1. U predanoj prtljagi da. Možete ponjeti alat pa čak i materijal, ali pakirano i u predanoj, a ne ručnoj/ruksaku.

 25. Putujem za Irsku preko Mađarske ( Air Lingus). Zanima me samo ako sam dobro razumela da besplatno mogu poneti kofer do 8 ili 10kg plus ruksak? Jer nisam sigurna! Molim za tu informacij. Kupila sam najobicniju kartu bez prtljage sto ide od 15 kila pa nadalje.

 26. Poštovani,putujem iz Zagreba za Madrid interesujeme u koji prtljag da spakujem clexan inekciju koju moram da primim na dan povratka i da li mi treba nalaz doktora koji je propisao ljek

  1. Ako imate pismo liječnika onda nema nikakvih problema. Pismo liječnika ili recept ovjeren. Dok god putujete tako nećete imati problema s injekcijama, inzulinom i sličnim stvarima, ali je potrebno da uvijek imate dokaz da je to za vas.

 27. Prvi put putujem samostalno avionom.Zanima me smijem li u koferu da ponesem el.masazer, sprej i omeksivac rublja koji sam kupila u njemackoj.Hvala

 28. Pozdrav, molim Vas da mi odgovorite da li mogu ponijeti sa sobom u ručnom prtljagu staklenu bočicu parfema od 100 ml koji je do pola potrošen? Putujem WizzAir-om. Hvala.

  1. Možete u predanoj prtljagi, ali ne i u ručnoj. Količina, to je nešto što morate upitati pozivom zračnu luku ili prijevoznika.

 29. Dali se u ručnoj prtljazi može nositi kupljena, originalno pakirana sušena kobasica cca 300 gr i 250 gr isto tako pakiranih čvaraka, Okusi zavičaja! Hvala

 30. Postovani.
  Zanima me da li se zbrajaju litre
  Pri ulazu u drzavu.
  Tipa u predanoj prtljazi bi stavili 3 l
  Koliko je dopusteno
  I onda bi jos kupili u duty free ako mozemo.

  Hvala unaprjed

 31. Postovanje.putujem s cutlrom iz beograda za tajland.planiram ju tamo zarucit.kako i gdje sakrit prsten da ga ona prilikom kontrole ne skuzi.i dali ga uopce smijem unijet u avion

  1. Smijete unjeti, nosite ga sa sobom u džepu, stavite kutiju s prestenom u torbu koju nosite u avion ili u malu torbicu. Možete bez ikakvih problema unjeti prsten. Ako ništa drugo, možete i staviti na svoj prst na koji vam stane taj prsten i unjeti u avion. Jedino ćete morati skinuti prsten odnosno odložiti ga u kutiju prilikom kontrole kada prolazite kroz detektor metala.

 32. Poštovani,
  u 6.mjesecu putujem iz ZG za New York. Zanima me da li smijem ponijeti 250 -500 grama original pakirane kave ?

  Hvala

  1. Poštovani
   Naravno da smijete, možete ponjezti i više od toga. Iz osobnog iskustva znamo da možete ponjeti više od 1kg, organialno pakirane kave, a još 1kg ili više možete kupiti u Zagrebu u duty free u zračnoj luci, ako nosite kao poklon. Znači 2kg+ kave.

 33. Poštovani,
  Putovati ću s bebom od 6 mj za München
  Zanima me,s obzirom da ću imati samo prtljagu šta se nosi u avion,bez predane prtljage,da li mogu uzeti jednu gotovu kašicu za malenoga ili ju moram staviti u vrećicu?
  Mogu li uzeti adaptivnog mlijeka(prah) i žitarica(kao čokolino tj.slično-prah)
  Hvala

  1. Poštovana, s kojom aviokompanijom putujete? Ako je Eurowings on samo ručna prtljaga, ako je Croatia Airlines onda i velika prtljaga. Tekućinu bilo kakve vrste (ako je veća od 100ml) ne možete unjeti u avion osim u predanoj prtljazi.

   1. Poštovani,
    Kompanija je Croatia Airlines(Karta mi je kupljena u ovom tarifnom razredu:FlyEasy
    Ručna prtljaga: 1 komad do 8 kg (zbroj dimenzija do 115 cm)
    VAŽNO!!!! Predana prtljaga: nije uključena u cijenu)
    Jasno mi je za tekućine, ali pod šta spada kašica?
    Na njihovoj stranici piše: hranu za bebe za konzumaciju za vrijeme leta.
    I još da vas pitam
    Mogu li uzeti adaptivnog mlijeka(prah) i žitarica(kao čokolino tj.slično-prah)-to mi treba da imam sa sobom dok ne kupim u München-u.
    Ili je bolje da te stari(adapt.mlijeko i žitarice uzmem u orginal, ne otvorenom pakiranju)
    Hvala

 34. Pozdrav, može li se nositi dva mobitela u avion u ručnoj prtljagi budući da je jedan poklon i ne mislim ga uključit… Može li biti zapakiran i moram li nosit račun…

  1. Može se nositi, možete ga isključiti i ne treba vam račun. Ako nosite više komada onda bi bilo uredu imati račun.

 35. Pozdrav, smiju li se u predanoj prtljazi prenjeti cigarete (nekoliko kutija) rasporedenih po koferu ako je osoba mlada od 18?

  1. Možete ponjeti takve tablete i u ručnoj, ponesite orginal pakiranje i račun ako imate. Ako nosite lijek za koji treba imati recept onda morate imati recept. Za tablete protiv bolova i vitamite koji se kupuju bez recepta nema potrebe za dokazivanjem. Naravno ne smijete nositi veliku količinu lijekova.

 36. Kamo staviti 2 zlatna lančića ,dječja,u kutijicama,kao poklon.
  Kako prenijeti vlastiti nakit,npr. lančić ili prsten,s umjetnim kamenjem,dakle ne radi se o draguljima?
  zahvaljujem na odgovoru

  1. Jednostavno ih stavite na sebe, nakit koji imate na sebi slobodno nosite u avion, nema nikakvih problema. Možete staviti i 3 lancica oko vrata, nema nikakvih problema. Nakit nikada ne ostavljate u predanoj prtljazi.

 37. Bok, putujem za englesku- jel smijem u prtljazi ( običnoj, ne rucnoj) nositi 10 kutija cigareta koje nisu kupljene u duty free shopu? Hvala!

 38. Postovanje. Putujem iz Splita za Njemacku. Smijem li ponijeti 2steke cigara kupljene u BiH. I Jos jednu steku kupit u shopu na aerodromu?

  1. Najbolje je provjeriti pozivom u zračnu luku u Splitu. Carine nema na do 200 komada cigareta, ali postoje drugačiji propisi ako još mislite kupiti šteku u duty free-u, ako putuju 2 putnika onda sigurno smijete, ali iskreno za jednu osobu i tri šteke ne znamo podatak i najbolje je provjeriti kod zračne luke jer ovisno o destinaciji na koju putujete mogu biti različiti propisi o unosu dopuštenog broja cigareta.

    1. Da, inače u Duty free shopu su cigarete jeftinije nego u BiH pa možete tamo kupiti. Recimo 2 šteke Marlbora su 40% ispod cijene u trgovini.

 39. Poštovani,
  putejem kompanijom WizzAir iz Tuzle(Bosna i Hercegovina) za Geteburg (Švedska), i zanima me da li mogu u predanoj prtljazi, tj. koferu ponijeti pitu i teglu domaćeg ajvara, koje nosim kao pokon?
  Hvala!

 40. Postovani. Putujem u Tajland, qatar aviokompanija.
  Zanima me dali pri sigurnosnoj provjeri metal u zubima kao krunice bi prestavljale problem?
  Dali ako imam puder u tekucem obliku novo pakovanje smijem imati u rucnoj prtljagi?
  I dali sva kozmetika koja je predana mora biti u vrecicama ili mogu samo imati u kozmetuckoj torbici?
  I dali se smije nositi pegla za kosu u predanoj prtljagi?

  1. Poštovana
   Pegla za kosu u predanoj prtljazi.
   Ako je šminka tekuća, ali do max 100 ml može u ručnoj, ali u vrečici. U Mulleru ili Dm-u dobijete za 10 kn paket vrecica.
   Krunica je metalna ili bezmetalna/keramicka? Ako imate metalni štift ili krunicu ne bi trebalo biti problema jer će se to vidjeti na skeneru. Ako imate i zubne implantate koji su od titana i s njima možete putovati, a na uređaju će oni biti prikazani pa čak i ako se uređaj oglasi neće biti nikakvih problema.

 41. Poštovanje.
  Putujem kompanijom WizzAir iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) za Köln (Njemacka), i zanima me dali smijem u predanoj prtljazi, tj. rucnom prtljagu, imati cigarete i suhomesnate proizvode (sudzuk itd), koje nosim kao pokon. I koju igracku koju budem kupio djeci za poklon?
  Unaprijed hvala na vasem odgovoru…!

  1. U ručnoj smijete imati, ali određenu količinu, a u predanoj bez problema i više, ali cigarete max 200 komada.

 42. Putujem za sjevernu irsku , da li smijem nositi u predanoj prtljazi 2 litre domaceg maslinovog ulja . I da li smijem u predanu prtljagu staviti noktaricu i male škarice za nokte. Hvala

 43. Pozdrav,
  Prijatelj bi sa sobom u avion ponio biljne ćajeve koji su za mene koja sam na Novom Zelandu. Putuje iz Hr i imam certifikat sa dijagnozom,popisom pripravaka,te pecatom i potpisom dr. . Da li bi moglo biti problema?
  Unaprijed hvala.

 44. Imam malo cudno pitanje. Dolazi mi rodjaka iz Srbije (zivim u Svajcarskoj) i kupila mi je neki specijalni tiganj na poklon 🤣 Znam da najverovatnije ne moze u rucni prtljag,ali nikako nisam nisla na to pitanje jer verovatno niko nikada nije to prenosio-ali da potvrdim,da li je zabranjeno? Hvala

 45. Postovani,
  Putujem eurowingsom za irsku. Da li mogu u predanu prtljagu staviti litru bucinovog ulja i 1 domaci sir?
  Takoder me zanima da li ima odredena kolicina nakita koju mogu staviti u rucnu prtljagu?

  1. Ulje i sir možete, ali za nakit vam ne možemo odgovoriti točno pa je najbolje da pitate Eurowings ili mailom/pozivom zračnu luku s koje putujete.

 46. Pozdrav,
  mogu li u predanu prtljagu (let Zagreb – Stuttgart) staviti malo domaćeg špeka i kobasica, koji bi bili vakumirani.
  Hvala unaprijed!

 47. Poštovani,
  putujem Eurowingsom za Njemačku,samo je ručna prtljaga.Zanima me da li smijem ponijeti maslinovu grančicu i grančicu ruzmarina?
  Hvala

  1. Poštovana
   Zaista ne znamo odgovor na ovo pitanje, ali ako im pošaljete poruku na njihov službeni fb siguno će odmah odgovoriti.

 48. Poštovani, putujem u njemačku eurowings kompanijom, zanima me da li u ručnoj prtljazi mogu ponijeti praznu staklenu bocu 550 ml kao poklon?

 49. Poštovani,

  putujem Croatia Airlinesom za Amsterdam, smijem li u ručnoj prtljazi (8 kg) ponijeti:
  1. Čokolino (ako da, postoji li ograničenje što se tiče količine, npr. 1 kg – je li to dopušteno)
  2. Domaćica keksi
  3. suhomesnati proizvodi (šunka) domaćeg porijekla (iz domaće radinosti, ne kupovna)?

  Shvaćam da se možda suhomesnati proizvodi ne bi mogli unijeti za razliku od ostalih navedenih tvorničkih proizvoda (original pakiranje).

  Hvala unaprijed!

  1. Domaćica ili Čokolično može i svih 8kg :), ali za suhomesnate proizvode vrijedi pravilo da su vakumirani, a najbolje je poslati Croatia Airlines upit na njihov Facebook i odmah će vam službeno odgovoriti u vezi šunke.

 50. Postovani,
  Putujem u Irsku,
  Jel mogu u predanu prtljagu staviti 2 steke cigareta i onda u duty free shopu uzet npr jos 2 i stavit u rucnu prtljagu?

  1. Iz EU u EU kombinirano može do 800 cigareta, inače ne. U drugom slučaju se ističu ograničenja iz duty free, a to je 2 šteke po osobi odnosno po karti. Najbolje je pitati emailom aviokompaniju s kojom putujete ili putem njihova FB.a.

 51. pozdrav
  putujem na relaciji zagreb – stuttgart (eurowings)
  na karti mi piše da mogu ponijeti jedan komad ručne prtljage do 8 kg,dimenzija 55x40x23
  zanima me mogu li ponijeti plus još ruksak sa sobom?
  hvala

 52. Pozdrav, putujem wizzair Beograd Malta, zanima me koliko tekućine mogu ponijeti u predanoj prtljazi i jel’ se smije nositi aparat za smootie koji je na struju.

  1. U predanoj smijete nosit elekt.uređaj. U predanoj prtljazi možete nosit bosu (zatvorenu) od litru, pola litre, alkohol (do određene kolicine).

 53. Zanima me smijem li nositi dron manjih dimenzija u zrakoplov ,tipa selfie dron koji u kutiji je manjih dimenzija nego tablet i da li ide pod ručnu ili predanu prtljagu i baterija za punjenje mobitela,kamera isl od 15000mAh.

  1. Smijete unjeti u avion i pod ručnom i predanom prtljagom. Ako stane u ručnu prtljagu onda je bolje tako da se nešto ne slomi prilikom baratanja s predanom prtljagom.

 54. Može li šteka cigara se ponijeti? Putujem iz Osijeka za Stuttgart, i jel može ici u kofer ili u ručnu prtljagu koju unosim u avion?

  1. Ako baš morate u ručnu kupite u duty free u zračnoj luci, tamo je jeftinije nego u trgovini jer nema poreza. Inače možete 2 šteke ponjeti iz duty free trgovine. U predanoj možete isto tako po osobi 2 šteke.

 55. Poštovani,

  putujem za Island i zanima me da li je dozvoljeno imati u ručnoj prtljazi Helex, 0,25mg, ili treba imati recept / potvrdu od liječnika.

  1. Ako je lijek preko recepta onda je najbolje imat recept / kopiju ili pismo liječnika. Možda vas nitko neće ništa pitati, ali ako se bojite preporučeno je ipak imati recept ili neku vrstu potvrde da ih smijete nositi.

 56. Dobro večer,za tj dana putujem za Njemacku,prvi put letim avionom i sa mnom putuje dijete od 3 god,nosim dva kofera srednje veličine pa me zanima dali smijem svoju osobnu kozmetiku unutra staviti,ubiti ispod robe, posto koferi idu tamo gdje ide prtljaga..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/

Close