Booking.com
TOP SAVJETI – PRTLJAGA U AVIONU

Mnogi od nas/vas, još uvijek neznaju sva pravila o nošenju određene prtljage na i sa putovanja. Drugi opet neznaju ništa o duty free pravilima. Pokušat čemo ovdje napisati nešto o tome u nadi da će netko od vas pronaći savjet i iskoristiti ga sljedeći put kada bude putovao, ili će mu dobro doći za vrijeme prvog putovanja avionom.

Ako mislite da je problem sve ovo zapamtiti, varate se, ovo su vrlo jednostavno stvari, možda smo puno napisali o njima, ali doslovno je ovo vrlo jednostavno za shvatiti već nakon prvog čitanja. Pridržavate li se ovoga, postajete PRO putnik, barem što se pakiranja tekućina i ostalih duty free proizvoda tiče.

DUTY FREE

Duty free kupovina ne znaći uvijek da je sve bez poreza. Poreza ima, ali je on uračunat u cijenu već. Naravno niti nužno cijene ne moraju biti jeftinije od onih koje su u orginalnim trgovinama u centru grada. Naravno i na sreću, ovo nije slučaj u 90% letova, pa tako nemate problema barem što se cijene tiče. Ono što bi mogao biti problem su dvije male ‘sitnice’ koje mnogi neznaju ili jednostavno zaboravljaju. PRTLJAGA je limitirana, pa tako ukoliko avio kompanija nudi do 8kg ručne prtljage, a vi kupite 3 boce po 1l whiskey-a, NEKE kompanije vam mogu to uračunati kao dodatnu težinu i tražiti da nadoplatite. Naravno samo NEKE, druge će vjerojatno zažmiriti sve do neke ogromne količine.

Duty free također ima svoj limit, on ovisi (ovisno o mjestu) o duty free pravilniku ili o pravilniku države u koju putujete. Primjerice Njemačka ima svoju određenu količinu alkohola ili cigareta koje možete ponjeti. Stoga ako uđete u Duty Free i vidite rasprodaju whiskey-a u pola cijene, bez obzira što želite kupiti 10 boca, to nije moguće ! Isto vrijedi za Cigarete, zlato ili parfeme. Kod nekih i za čokolade, kavu itd. Sve ima svoj LIMIT. Najbolje je pronaći službeni podatak od aerodroma ili države i proučiti njihova pravila prije leta i shoppinga.

TEKUĆINA U AVIONU

U avionu nemate pravo imati tekućinu iznad 100ml i u maksimalnoj količini od 1litre. Naravno to nije slučaj sa predanom prtljagom. Bez brige ako vaš šampon za kosu ima 200ml ili gel za kosu ima 250ml, to nije problem gotovo nikad, ukoliko to isto pakirate u predanu prtljagu tj kofer i naravno iste proizvode označite i stavite po mogučnosti u vrećicu koja je namjenjena za tekućine. No, i ovdje postoji pravilo, pa tako neke kompanije / države / aerodromi, imaju striktna pravila o količinama, pa je i to mjereno ovisno o pravilniku zakona, najbolje je pojedini proučiti na stranicama kompanije sa kojom letite na određenu destinaciju.

PREDANA PRTLJAGA I OŠTRI PREDMETI

Vjerujemo da znate kako noževe, vilice, metalne bodeže i slično nemožete unjeti u avion. Nešto od toga i možete, ali ne sa sobom u kabinu. Ako se pitate zašto ? Evo, ovo je ŽIVA ISTINA, znamo dečka koji je u Londonu kupio čekić i želio ga je u ruksaku unjeti u avion, pitanje osiguranja je bilo (ŠTO VAM TREBAM TAJ ČEKIĆ UNUTAR AVION? ZA VRIJEME LETA?), tako je, odgovora nema osim da je dečko budala :). Ako nosite žensku torbicu sa pincetom ili rašpicom, to može proći u avion sa vama, ali ništa veče i oštrije neće.  Za to postoji predana prtljaga koju kako i sama riječ kaže, predajete prije leta. Ona je detaljno pregledana i skenirana po potrebi, ako neki predmet biva opasan za let, biti če i uklonjen iz prtljage. Naravno uvijek je poželjno da uz (što god nosili) ono što nosite uvijek imate račun (ako za to i postoji), te da to bude i orginalno pakirano (primjerice bušilica einhell koju ste kupili u Berlinu). Zapaljive stvari, droga i ostale zabranjene stvari (metak, oružje, duge oštrice) su vrlo opasne i biti će uklonjene, a u dosta slučajeva i sami imate velikih problema onda ………

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi prtljage, bilo one u kabini sa vama ili predane. Težini dopuštene prtljage, određenih predmeta, javite nam se i pokušat ćemo vam što prije dati točan odgovor tj podatak za ono što ste nas upitali.

39 thoughts on “TOP SAVJETI – PRTLJAGA U AVIONU”

  1. Poštovana
   Kupnja proizvoda za vrijeme leta ili u zračnoj luci u duty free trgovinama ne može niti ikad bude carinjena. To je kupljeno u prostoru koji se ne carini niti koji dodatne namete. Sve što kupite slobodno možete unjeti u svoju državu dok god imate račun koji vam je izdan prilikom takve kupnje. Bez obzira radi li se o cigaretama, parfemima ili alkoholu. Napominjemo samo da pitate koliki je max unos takvog proizvoda. Različita su pravila koja dopuštaju različit unos tj. količine stvari. U prosjeku dopušteno je do 2 parfema, 2 šteke cigareta ili 2 l alhkoholnih pića po osobi.

 1. Samo da vidim jesam li dobro razumio-mogu u predanu prtljagu staviti litru alkohola i parfem koji su kupljeni na nekom desetom mjestu, ne u djuticu, uz to da ih stavim u one vrecice koje se mogu zatvoriti? Ponio bih poklon rodbini kojoj idem u posjet pa da se znam pripremiti.
  Pozdrav i hvala na odgovoru 😉

  1. Što podrazumjeva nekoliko boca? Ako kupite u duty free trgovini u zračnoj luci to znači maksimalno 2 litre po osobi za alkoholno piće.

 2. Mene zanima da li mogu ponjeti sa sobom u avionu u rucnoj torbi (cabin size – kofer ili mojoj torbici) nesto za jelo, posto imam alergiju na gluten i laktozu? Te hoce li kasnije biti problema u predsjedanju

  1. Možete ponjeti nešto za jelo, bitno da nije tekućina. Znači sendvič može bez ikakvih problema, bonbon, čokolada.

 3. Putujemo u Istanbul.
  Smijemo li u predanoj prtljazi imati dezodorane, parfeme, zubne paste, šampone, gelove i ostalu slićnu kozmetiku.

 4. Da li mogu sa sobom da ponesem zippo koji sam dobio na poklon u nemackoj sad kad se vracam za srbiju? Unapred hvala

 5. Letim iz Splita u Madrid s presjedanjem u Münchenu, a zanima me smijem li u predanoj prtljazi prenositi staklenu bočicu od 0.3 L domaćeg maslinovog ulja (nije originalna ambalaža s deklaracijom i nema računa)? Hvala!

  1. Možete, tu bocicu stavite u zip vrecicu i ako nije teško napišite na papir unutra što se nalazi od tekucine.

 6. Trebam ponijeti sliku print na platnu, dimenzije 40 cmX 45cm nije teže od 800 grama. POKLON! Hoću li moći to unijeti u avion kao ručnu prtljagu?! Hvala unaprijed na odgovoru!

  1. Samo ako stane u rucnu prtljagu, inace ako leite s niskotarifnim prijevoznikom sve iznad te prtljage se uvijek naplacuje

 7. Letim unutar HR, imam svoju kozmetiku u neseseru i malu bocicu timberland spreja za impreganciju stavila sam u dvije prozirne obicne vrecice za povrce koje budu u ducanima. Moze li to tako ici u predanu prtljagu ? Hvala

 8. Molimo za savjet mi putujemo u SAD i zanima nas da li u predanoj prtljazi možemo ponijeti kupljene kekse , juhe u vrećici i recimo paštete i mesni narezak hvala

 9. Postovani,da li u prtljagu koji unosim u avion nositi kutiju cigareta,pastete,supu i tako nesto jer imamo samo prtljgu u avionu

  1. Da ako je riječ o stvarima koje nisu tekuće. Znači vrečicu juhe instant da, napravljenu juhu za jest – ne.

 10. Molim vas možete li mi reći mogu li iz Canade ponijeti hoverboard u Zagreb i ako se dodatno placa kolika je cijena , otprilike?
  Hvala

  1. Ako dimenzijama ne stane u prtljagu onda morate platiti dodatno, a tu informaciju morate pronaći na stranici avio kompanije sa kojom letite.

 11. Koliko je alkohola iz regularnog ducana,ne duty free,dozvoljeno ponijeti u predanoj prtljazi? Let Zagreb-Oslo. Pod alkohol mislim na vino i pivo,sve s deklaracijom.

  1. Naravno. Sve što kupite u duty freeu ide u duty free vrecicu i to ne morate niti staviti u prtljagu, možete i unjeti posebno u ruci, nitko vam ništa nece prigovoriti za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/

Close