Booking.com
Top savjeti – dopuštena prtljaga u avionu

Mnogi još uvijek neznaju sva pravila o nošenju određene prtljage na putovanju. Drugi opet neznaju ništa o duty free pravilima. Pokušat ćemo ovdje napisati nešto o tome u nadi da će netko od vas pronaći savjet i iskoristiti ga sljedeći put kada bude putovao ili će dobro doći za prvo putovanje avionom.

 

Ako mislite da je problem sve ovo zapamtiti, varate se, ovo su vrlo jednostavno stvari, možda smo puno napisali o njima, ali ovo je vrlo jednostavno za shvatiti. Pridržavate li se ovoga, postajete iskusan putnik, barem što se tiče pakiranja tekućina i ostalih duty free proizvoda.

 

Stvari koje možete unjeti sa sobom u avion

Smartphone (mobitel)
e-čitač
Bluethooth uređaj
Medicinski uređaj
Elektronska igra
Mp3 uređaj
Slušalice
Tablet
Laptop

U ručnu prtljagu možete unjeti tekućine do 100ml (1dcl)

– Voda za piće
– Gazirani sok
– Kava, čaj
– Tekući gelovi
– Parfeme
– Sapune

Važno – pravila za dopuštenu prtljagu ovise od zemlje do zemlje.

Napomena: u DM-u ili Mülleru možete kupiti vrećice za putovanja. Vrećice imaju 1l zapremine
i trebate u nju staviti sve proizvode koji moraju biti pakiranja do max 100 ml po bočici.

 

DUTY FREE

 

Duty free kupovina ne znači uvijek da je sve bez poreza. Poreza ima, ali je on već uračunat u cijenu. Cijene nužno ne moraju biti jeftinije od onih koje su inače u trgovinama u centru grada. Naravno i na sreću, ovo nije slučaj u 90% letova, pa tako nemate problema barem što se cijene tiče. Ono što bi mogao biti problem su dvije male ‘sitnice’ koje mnogi neznaju ili jednostavno zaboravljaju. Prtljaga je limitirana, pa tako ukoliko avio kompanija nudi do 8kg ručne prtljage, a vi kupite 3 boce po 1l alkoholnog pića, neke kompanije vam mogu to uračunati kao dodatnu težinu i tražiti da nadoplatite. Naravno samo neke, druge će vjerojatno zažmiriti sve do neke ogromne količine.

 

Duty free također ima svoj limit, on ovisi (ovisno o mjestu) o duty free pravilniku ili o pravilniku države u koju putujete. Primjerice Njemačka ima svoju određenu količinu alkohola ili cigareta koje možete ponijeti. Stoga ako uđete u Duty Free i vidite prodaju alkoholnih pića u pola cijene, bez obzira što želite kupiti 10 boca, to nije moguće. Isto vrijedi za cigarete, zlato ili parfeme. Kod nekih i za čokolade, kavu itd. Sve ima propisanu količinu. Najbolje je pronaći službeni podatak aerodroma ili države i proučiti njihova pravila prije leta i shoppinga.

Belchonok/Depositphotos

 

TEKUĆINA U AVIONU

 

U avionu nemate pravo imati tekućinu iznad 100ml i u maksimalnoj količini od 1litre. Naravno to nije slučaj sa predanom prtljagom. Bez brige ako vaš šampon za kosu ima 200ml ili gel za kosu ima 250ml, to nije problem gotovo nikad, ukoliko to isto pakirate u predanu prtljagu i naravno iste proizvode označite i stavite u vrećicu koja je namjenjena za tekućine. No, i ovdje postoji pravilo, pa tako neke kompanije/države/aerodromi, imaju stroga pravila o količinama, ovisno o pravilniku i zakonu, najbolje je pojedini proučiti na stranicama kompanije s kojom letite na određenu destinaciju.

 

PREDANA PRTLJAGA I OŠTRI PREDMETI

 

Vjerujemo da znate kako noževe, vilice, metalne bodeže i slično nemožete unijeti u avion. Nešto od toga i možete, ali ne sa sobom u kabinu. Ako nosite žensku torbicu s pincetom ili rašpicom, to može proći u avion s vama, ali nešto veće i oštrije neće.  Za to postoji predana prtljaga koju kako i sama riječ kaže, predajete prije leta. Ona je detaljno pregledana i skenirana po potrebi, ako neki predmet biva opasan za let, biti će i uklonjen iz prtljage. Zapaljive stvari, droga i ostale zabranjene stvari (metak, oružje, duge oštrice) su vrlo opasne i biti će uklonjene, a u dosta slučajeva i sami imate velikih problema.

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi prtljage, bilo one u kabini sa vama ili predane. Težini dopuštene prtljage, određenih predmeta, javite nam se i pokušat ćemo vam što prije dati odgovor.

Source: Scanrail/Depositphotos

88 thoughts on “Top savjeti – dopuštena prtljaga u avionu”

  1. Poštovana
   Kupnja proizvoda za vrijeme leta ili u zračnoj luci u duty free trgovinama ne može niti ikad bude carinjena. To je kupljeno u prostoru koji se ne carini niti koji dodatne namete. Sve što kupite slobodno možete unjeti u svoju državu dok god imate račun koji vam je izdan prilikom takve kupnje. Bez obzira radi li se o cigaretama, parfemima ili alkoholu. Napominjemo samo da pitate koliki je max unos takvog proizvoda. Različita su pravila koja dopuštaju različit unos tj. količine stvari. U prosjeku dopušteno je do 2 parfema, 2 šteke cigareta ili 2 l alhkoholnih pića po osobi.

 1. Samo da vidim jesam li dobro razumio-mogu u predanu prtljagu staviti litru alkohola i parfem koji su kupljeni na nekom desetom mjestu, ne u djuticu, uz to da ih stavim u one vrecice koje se mogu zatvoriti? Ponio bih poklon rodbini kojoj idem u posjet pa da se znam pripremiti.
  Pozdrav i hvala na odgovoru 😉

  1. Što podrazumjeva nekoliko boca? Ako kupite u duty free trgovini u zračnoj luci to znači maksimalno 2 litre po osobi za alkoholno piće.

 2. Mene zanima da li mogu ponjeti sa sobom u avionu u rucnoj torbi (cabin size – kofer ili mojoj torbici) nesto za jelo, posto imam alergiju na gluten i laktozu? Te hoce li kasnije biti problema u predsjedanju

  1. Možete ponjeti nešto za jelo, bitno da nije tekućina. Znači sendvič može bez ikakvih problema, bonbon, čokolada.

 3. Putujemo u Istanbul.
  Smijemo li u predanoj prtljazi imati dezodorane, parfeme, zubne paste, šampone, gelove i ostalu slićnu kozmetiku.

 4. Da li mogu sa sobom da ponesem zippo koji sam dobio na poklon u nemackoj sad kad se vracam za srbiju? Unapred hvala

 5. Letim iz Splita u Madrid s presjedanjem u Münchenu, a zanima me smijem li u predanoj prtljazi prenositi staklenu bočicu od 0.3 L domaćeg maslinovog ulja (nije originalna ambalaža s deklaracijom i nema računa)? Hvala!

  1. Možete, tu bocicu stavite u zip vrecicu i ako nije teško napišite na papir unutra što se nalazi od tekucine.

 6. Trebam ponijeti sliku print na platnu, dimenzije 40 cmX 45cm nije teže od 800 grama. POKLON! Hoću li moći to unijeti u avion kao ručnu prtljagu?! Hvala unaprijed na odgovoru!

  1. Samo ako stane u rucnu prtljagu, inace ako leite s niskotarifnim prijevoznikom sve iznad te prtljage se uvijek naplacuje

 7. Letim unutar HR, imam svoju kozmetiku u neseseru i malu bocicu timberland spreja za impreganciju stavila sam u dvije prozirne obicne vrecice za povrce koje budu u ducanima. Moze li to tako ici u predanu prtljagu ? Hvala

 8. Molimo za savjet mi putujemo u SAD i zanima nas da li u predanoj prtljazi možemo ponijeti kupljene kekse , juhe u vrećici i recimo paštete i mesni narezak hvala

 9. Postovani,da li u prtljagu koji unosim u avion nositi kutiju cigareta,pastete,supu i tako nesto jer imamo samo prtljgu u avionu

  1. Da ako je riječ o stvarima koje nisu tekuće. Znači vrečicu juhe instant da, napravljenu juhu za jest – ne.

 10. Molim vas možete li mi reći mogu li iz Canade ponijeti hoverboard u Zagreb i ako se dodatno placa kolika je cijena , otprilike?
  Hvala

  1. Ako dimenzijama ne stane u prtljagu onda morate platiti dodatno, a tu informaciju morate pronaći na stranici avio kompanije sa kojom letite.

 11. Koliko je alkohola iz regularnog ducana,ne duty free,dozvoljeno ponijeti u predanoj prtljazi? Let Zagreb-Oslo. Pod alkohol mislim na vino i pivo,sve s deklaracijom.

  1. Naravno. Sve što kupite u duty freeu ide u duty free vrecicu i to ne morate niti staviti u prtljagu, možete i unjeti posebno u ruci, nitko vam ništa nece prigovoriti za to.

  1. Teško je napisati popis svega, prije ćete pronaći što se ne smije nositi, a što se dimenzija tiče, svaki predmet mora biti unutar maksimalnih dopuštenih dimenzija. Podatke koje tražite možete pronaći na svakoj stranici avio prijevoznika.

 12. Moj sin putuje u Argentinu s nogometnom reprezentacijom ,ima kopačke s metalnim čepovima i pritom ima zamjenske veče zamjenske čepove s metalnim ključem koji sve to zavidava omjer čepova je 23 i 15 mm ,da li ih nositi u koferu il ruksaku i hoće li imati problema zbog toga…on ima 14 ipo godina 😊molim da mi što prije odgovorite jer putuje za3 dana

  1. Poštovani, možete predati i manju torbu/ruksak kao predanu, ali mnoge kompanije dopuštaju sportsku ruksak unjeti sa sobom u avionom pa niti ne morate predavati takav ruksak. Preporučljivo je da ruksak u kojem držite osnovne stvari (fotoaparat, tehniku, novcanik, dokumente) uvijek imati sa sobom u avionu jer se predana prtljaga može izgubiti, a ne bi bio prvi slucaj da nešto nedostaje iz prtljage.

 13. Poštovani, ja sam izgubljena u informacijama.. Tu vrećicu s predanim stvarima predajem na ulazu i potom vraćam u kofer? Prvi put putujem, cijela procedura mi je nova..
  I ako mi možete reci, mogu li se ponijeti 2 steke cigareta kupljene u trgovini ili samo duty shop? Hvala vam puno unaprijed.

  1. Možete 2 šteke iz trgovine. Jednostavno stavite šiminku (tekući puder, kremu, pastu za zube) do 100ml u vrecicu koju kupite u recimo mulleru (tražite ih da vam prodaju vrecice od 1 letre sa zip zatvaracem) i zatim tu vrecicu izvadite iz ruksaka kada stavljate ruksak i stvari na pokretnu traku za skeniranje, a nakon što to sve prođe kroz uređaj vi to sve nazad stavite u torbu/ruksak.

 14. pozdrav, putujem iz Venecije do Brisela pa za Nantes. zanimaju me dimenzije ručne prtljage kompanija je bravofly , te dali mogu u toj ručnoj prtljagi nositi iz duty free shopa sok od 0.5l . te me zanima kilaža max za predanu i za ručnu prtljagu

  1. Poštovani, Bravofly je samo posrednik preko kojeg se kupuje avionska karta, a dimenzije prtljage određuje prijevoznik. Koji je prijevoznik na vašem letu?

 15. Imam kartu s prtljagom do 8 kg da li se to odnosi samo na ručnu prtljagu ili mogu do 8 kg imati mali kovčeg koji može ići u prtljažnik?

  1. To je ručna prtljaga/ruksak, velika predana prtljaga je inače od 15kg do 30kg ovisno o vrsti karte i aviokompaniji.

 16. Postovani,
  putovali bismo iz Bankoka u Zagreb i zanima nas da li je dozvoljen unos manje kolicine zapakiranog voca sa deklaracijom. Voce je za osobnu konzumaciju.

 17. Putujemo wizz airom prekosutra, ako moze mala pomoc? Dvoje smo odraslih i dijete od 3 god. Nakme dijete jos nije odviknuto od flasice koja je inace zapremine 200 ml. Kakva ce mi biti procedura i da li ce joj oduzeti tu flasicu? Putujemo u Dansku pa me takodjer zanima i za cigarete da li mozemo suprug i ja ponjeti po dvije steke ili je samo jedna steka dozvoljena. Konkretno mislim na cigarete kupljene prije ulaska u aerodrom. Trebam li raspakovati steku i rasporediti cigare po koferu ili onako cijelu ostaviti. Hvala na odgovoru.

 18. Cao,
  trebam li pakirati tekucinu i u veliki kofer koji je extra placen ( ne ova rucna prtljaga)??
  Znate li mozda smije li se nositi u koferu biljni caj ( valerijana)?
  hvalaa

  1. Biljni čaj se može nositi u koferu. Ovisi što mislite pod pakirati tekućinu. Možete nositi tekućinu ili više njih od 1l u predanoj/velikoj prtljagi.

 19. Putujem u Irsku i zanime koliko litara rakije,kobasa(vakumirane po 2kom),domačeg špeka(isto vakumiran)/ se smije max ponesti u predanoj prtljazi.
  Hvala na odgovoru!

 20. Pozdrav,

  Zanima me dali u ručnoj prtljazi osim sportske torbe moze proci i mali rusak za laptop novcanik i slicne stvari?

  Hvala unaprijed!

  1. Ovisi o aviokompaniji, gotovo uvijek možete, ali da je to zaista mala torbica. Ono što možemo dodati je da postoje slučajevi kada se od vas traži da tu malu torbicu stavite u ruksak (naknadno ju možete izvaditi u avionu). To se događa samo kod određenih letova na kojima je zabilježen velik unos prtljage putnika pa se pazi na svaku sitnicu.

 21. Idem na Tajland iz Hr i nosila bi proteine whey u njihovoj ambalazi, vrecica sa zatvaranjem. Dali smijem to ponijeti s obzirom da je u prahu pa sumnjivo izgleda

 22. Smijem li na letu u rucnoj prtljazi nositi 3 plasticne bocice po 80ml u koje sam stavila sampon,micelarnu i sl. ili mora biti original pakiranje proizvoda na kojem pise sto je unutra?

  1. Možete ponjeti 3 bocice, ali bilo bi dobro ukoliko imate barem papirnato pakiranje od proizvoda ukoliko vas pitaju što je unutra. Osobno smo nosili slicne proizvode i nije bilo problema.

 23. Poštovani, putujem u Njemačku, kompanija German winks. Zanima me dali mogu u ručnoj prtljazi ( do 8kg) unijeti u avion original zapakiranu kutiju keksa, frank kavu, linoladu i dvije igračke za djecu (jedna je društvena igra a druga lego kockice). Unaprijed hvala na odgovoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/

Close