Booking.com
Oni vas lažu – skriveni troškovi turističkih agencija
Posted by putujmojeftino on 13th February 2020
| 1185 views

Turističke agencije su nekada bile povoljne, ali to je prošlost i danas umjesto da smanje cijene putovanja jer su aviokarte vrlo povoljne, agencije naprosto kradu od vas. Kako i zašto saznajte u nastavku teksta.

Naravno moramo spomenuti kako se cijene razlikuju od agencije do agencije, iako mnoge zapravo surađuju zajedno i iako imaju različite cijene na kraju ćete putovati sa grupama u charter avionu napravljenom od više drugih agencija. Ponekad će putnici u istim avionu koji putuju sa drugom agencijom biti oni koji su platili manje nego vi za to isto putovanje.

Takse i pristojbe – lažu vas!

Znate ono kada pročitate ponudu na stranici agencije koja kaže:  London 4 dana za 2760 kuna, a zatim na dnu imate sitnim slovima nešto tipa + takse i pristojbe zračnih luka 1095 kuna. I onda još imate natpis – doplata za jednokrevetnu sobu 570 kuna ili ponekad piše, ponuda vrijedi u ožujku, u travnju je 3760 kuna + pristojbe 1095 kuna. To je sve jedna velika laž, a ako to plaćate onda su vas već odavno oštetili.

Prvo i osnovno:  svaka aviokarta koju kupite osobno i direktno od prijevoznika (Lufthansa, Air France, Klm, Croatia Airlines itd) ima uključene pristojbe. Znači agencija traži zapravo 2760 kuna + 1095 kuna što je zapravo 3855 kuna po osobi za 4 dana u Londonu.

Ista ponuda na našim stranicama je možda 2600 kuna, ali je ona sa svim taksama i pristojbama i to vrijedi za gotovo svaki mjesec. Nema nikakvih dodatnih troškova. Možda se bojite da imate drugih troškova, ali ako pogledate u nastavku teksta info o prijevozu do zračne luke, hrani i izletima onda će vam biti jasnije da zapravo niti agencije ne nudi ništa više nego mi ovdje na stranici. Jedino mi ne uzimamo proviziju i mi pronalazimo ponude koje vi zatim sami rezervirate i putujete bez vodiča, ali osim u cijeni neke razlike i nema. Što se vodič tiče, tu ne možemo pomoći.

Za drugi primjer.

Ponekad imamo Maldive 7 dana za 5400 kuna, to znači hotel i let i sve pristojbe. Agencije imaju sličnu ponudu sa vodičem i piše Maldivi 7 dana za 7700 kuna + ispod piše 4900 kuna taksa i pristojbe. Ponovno kažemo, lažu vas i zapravo je to cijena koju agencija uzima sebi za tog vodiča i proviziju jer aviokarta je ionako došla sa taksama. Ušteda je ovdje i preko 4000 kuna po osobi. Za taj novac možete svih 7 dana trošiti novac na restorane i barove. Na kraju, vodič za Maldive vam zaista niti ne treba.

Prijevoz do zračne luke sa agencijama

Agencije će imati charter let iz recimo Ljubljane ili Graza i morate sami do tih zračnih luka što je zapravo isto kao da i putujte preko naših ponuda jer uvijek morate u vlastitom trošku do zračne luke i koristite auto, autobus ili vlak. Ako se ipak odlučite da agencija ustupa organizirani prijevoz kombijem ili autobusom do zračne luke odakle je charter let oni će vam za to uzeti 250 kuna po osobi pa ponekad i daleko više od toga.

Znači agencija neće besplatno ustupiti prijevoz od vašeg doma do zračne luke odakle je let i samim time po tom pitanju je cijena putovanja bez agencije mnogo povoljnija jer možete na taj isti let svojim autom sa suputnicima (obitelj, prijatelji) i platit ćete manje nego da vaša obitelj od recimo 4 osobe plati 1000 kuna za kombi prijevoz do zračne luke. Gorivo i cestarina te parking u zračnoj luci će biti manja nego prijevoz autobusom.

Izleti, Suveniri, ulaznice i hrana na putovanju

Možda mislite kako su naša putovanja odlična, ali imate problem jer ponekad ne uključuju pun pansion ili polupansion i ulaznice. Istina je zapravo da su naša putovanja daleko povoljnija jer niti jedna agencija zapravo neće dati suvenire, ustupit ulaznice za muzeje i galerije osim ako sami niste doplatili za takvo nešto.

Sitnim slovima kod svih agencija piše – plaćate toliko i toliko za ulaznicu i doplata od toliko i toliko za izlet. U slučaju da im to ne platite onda imate kako oni kažu “slobodno vrijeme”, a zapravo vam govore da ih nije briga za vas i da se sami snađete na nekoj destinaciji dok ona grupa koja plati izlet ide bez vas. To je istina, a po tom pitanju, zar vam onda i treba usluga agencije?

Što se hrane tiče, ako agencija nudi polupansion onda je on uvijek i uračunat u noćenje, a ponekad je bolje da uzmete hotel bez polupansiona jer je povoljnije i bolje jesti izvan hotela. Za primjer – hotel će naplatiti recimo 400 kuna po osobi polupansion i to će agencija uračunati u veću cijenu putovanja, a za tih 400 kuna dobijete doručak i večeru (švedski stol) i to su namazi, salame, sirevi, ništa posebno. Za istih 400 kuna u Istanbulu, Lisabonu, Ateni itd, možete dobit bogat ručak i večeru u restoranu u centru. Još jednom, isplativije je ponekad sami da platite obroke.

Osim što možete birati gdje jedete, možete birati i što jedete, a ponekad i pojesti tri obroka za cijenu dva obroka u hotelu u paketu što je skupo naplatila vaša agencija.

Vodič i sigurnost

Ovdje moramo priznati da agencija ima dosta toga korisnog i uvijek kažemo svima da putuju sa agencijama ako:

  • 1. Imate strah od putovanja
  • 2. Žele da ih netko vodi po gradu i pomaže ako što zapne
  • 3. Da netko rezervirat online hotel za njih
  • 4. Ako imate problem i ne znate niti jedan strani jezik – dovoljno je uvijek znati samo engleski
  • 5. Ako nikada niste platili nešto online i ne želite to raditi
  • 6. Ako vam ne smeta platili 30% više, ali na 4-6 rata umjesto gotovinom

Ukratko.

Ako znate barem malo engleskog, nemate problem sa plaćanjem aviokarte online karticom i da printate potvrdu ili putem mobilne aplikacija da napravite check-in (prijavu na let i u hotel) nema razloga da platite putovanje kod agencije. Uštedjet ćete u prosjeku do 2000 kuna na potrošenih 5000 kuna po osobi. Znači putovanje od 10 000 kn za dvoje kod agencije zapravo košta 6000 kuna za dvoje bez agencije – a 4000 kuna zaista nije malo!

Please like & share:

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close