Booking.com
Daleke destinacije nisu skupe i možete jeftino putovati.
Posted by putujmojeftino on 16th March 2019
| 3794 views

Strah Vas je od minusa i opterećivanja kartica za kupnju nekog dalekog i egzotičnog putovanja? Ne morate se bojati jer daleka putovanja nisu skupa, ali samo ako putujete bez turističkih agencija. U nekom prosjeku agencije će putovanje koje bi sami platili oko 7000 kuna rado naplatiti i preko 12 000 kuna. Ovdje se naplaćuju razne takse koje inače ne plaćate dok putujete sami, ali i uslugu za rezervacije, vodiča i grupu. Putovanja su bez agencija u prosjeku jeftinija i do 40%.

Za usporedbu smo uzeli Amsterdam i London i odmor na Jadranu za ljetovanje i usporedili sa Maldivima, Balijem i Bangkokom. Umjesto Bangkoka i Balija za istu cijenu možete birati Kuala Lumpur, Hanoi, Phuket, Zanzibar, Kenyu…U tekstu ispod se nalaze samo primjeri i prosjek cijena za putovanja koja mogu biti povoljnija ili nešto skuplja.

E sada je najbitnije da znate kako najveću uštedu dobivate baš ako putujete na daleka putovanja, a ona su ponekad čak i povoljnija od putovanja po Europi. Ne vjerujete nam? Pogledajte kako jednostavno razbijamo mit o skupim dalekim putovanjima. U tekstu ispod fotografije se nalazi usporedba cijena i teksta zašto daleka putovanja nisu ni upola skupa kao što mislite.

Razlika u cijenama:

  • Avionske karte za daleku destinaciju – oko 4000 kuna bez agencije
  • Avionske karte za London ili Amsterdam – oko 2000 kuna sa agencijom i taksama
  • Smještaj 10 dana na dalekim destinacijama – oko 2000 kuna bez agencije
  • Smještaj 5 dana u Londonu ili Amsterdamu – oko 4000 kuna sa agencijom
  • Hrana u restoranima + suveniri na dalekim destinacijama – 100 kn dnevno
  • Hrana u restoranima + suveniri u Europi – minimalno 300 kuna dnevno

Prije nego što krenemo sa razbijanjem mitova moramo spomenuti kako su ovo putovanja za sve one koji se ne boje putovati bez vodiča i agencije i nemaju problem sa izlaskom iz zone komfora. Putovanja solo odnosno u vlastitoj organizaciji su uvijek daleko povoljnija i više nagrađuju putnika koji dobiva više vremena i slobodan raspored za potpuni odmor na putovanju. Ako zbog lošeg snalaženja na novim mjestima ili zbor neznanja stranog jezika imate problema sa ovakvim putovanjima onda zanemarite ovaj članak jer u tom slučaju zaista predlažemo da putujete sa agencijama.

Credits: Jezero Buyan, Bali by Violin/Can Stock Photo

Usporedimo Bali i London

Putovali ste u London na 4-5 dana s agencijom i platili ste oko 4000 kuna + takse (oko 1300 kn) za takvo putovanje? U Londonu ste još za hranu, muzeje i suvenire potrošili i do 3000 kuna? Potrošili ste tako više od 8000 kuna za “jedan” London ?

Putovanje na Bali nije povoljno i u prosjeku plaćate 4500 kuna za povratnu kartu iz Zagreba, ali 10 dana u hotelu s bazenom  + suveniri i hrana stajat će Vas manje od 2000 kuna što znači da će Vaše putovanje tako iznositi 6500 kuna po osobi. Iznos od 6500 kuna za putovanje na Bali je dosta povoljnije od Londona, a putovali ste na sasvim drugi kontinent,  na jednu egzotičnu i predivnu destinaciju i još ste boravili u boljem hotelu nego što je onaj u Londonu i k tome ste boravili i do 10 dana umjest onih 5 dana u Londonu sa agencijom.

Usporedimo Bangkok i Amsterdam

Putničke agencije traže i do 4000 kuna po osobi za 3 noćenja u Amsterdamu i let iz Zagreba, a tamo ćete samo za restoran dati barem 1000 kuna po osobi za 3 dana boravka i još barem 700 kuna po osobi za 5-6 muzeja. Ukupan iznos za 4 dana u Amsterdamu se tako penje i do 6000 kuna, a ponekad i više.

Bangkok je udaljen od Zagreba nekoliko puta više nego Amsterdam, klima je daleko bolja, a radi se o jedno od najboljih egzotičnih destinacija. Vaš let do Bangkoka iz Zagreba stoji oko 3400  kuna, ali smještaj od 10 noćenja i hrana u restoranima iznosi manje od 1500 kuna po osobi. Na ovaj način i Bangkok nudi bolji hotel, duži boravak i veći izbor gastro ponude za manji iznos od Amsterdama.

Usporedimo Maldive i odmor u hotelu na Jadranu

Ovo nije smiješno, nego istinito. Znamo kako mislite da nema boljeg i ljepšeg mjesta od Jadrana, ali na žalost mi bi radije na Maldive. Ponekad je ta opcija čak i povoljnija. Naravno ovdje uzimamo u obzir da na Jadranu spavate u hotelu što je po ljeti vrlo skupo.

Ljetovanje u Istri u hotelu u srpnju iznosi 8000 kuna po osobi za 10 dana ljetovanja i to bez agencije, a ponuda agencija za hotel sa polupansionom u Istri iznosi i do 1000 kuna po noćenju što je 10 000 kuna za 10 dana ljetovanja.  Uz ovaj iznos još je tu gorivo, cestarina i naravno skupe cijene u restoranima.

Putovanje na Maldive za ljeto ove godine iznosi u prosjeku između 4800 kuna i 5400 kuna za povratnu kartu, a smještaj u trajanju od 7 noćenja na Maafushiju (javni otok, lijepe plaže, ali nije kao sa razglednica) iznosi oko 1500 kuna po osobi. Za isti iznos za koji dobijete 10 dana u hotelu u Istri ili Dalmaciji dobivate  avionsku kartu za Maldive i boravak 7 noćenja u hotelu sa doručkom uz plažu.

Ne, za ovaj iznos nećete dobiti bungalove na vodi niti Sheraton ekskluzivni resort, ali dobivate hotel bolji od onog u Istri i to na predivnoj plaži i na više tisuća km udaljenim Maldivima gdje je klima uvijek savršena. Dok se vaši prijatelji kupaju u Umagu vi možete poslati razglednicu sa Maldiva, a iznos će biti gotovo identičan.

Credits: Maldivi by Tatiana Popova7 can stock photo/123rf
Please like & share:

Promjenili smo pravila o zaštiti podataka i kolačićima. Stranica putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno Više informacija

putujmojeftino.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice molimo kliknite na gumb X desno. Za više informacija posjetite: http://aboutcookies.org/. Naša stranica koristi kolačiće isključivo radi pružanja boljeg korištenja stranice kako bi se određene stranice otvarale brže i na svim vašim preglednicima i uređajima. Mjeri se broj posjetitelja i vrijeme trajanja posjete. Na stranici možete pronaći oglase Google-a. Za više informacija o pravilima i kolačićima koje dobivate prilikom posjeta oglasu kliknite ovdje - https://policies.google.com/technologies/ads. U bilo kojem trenutku možete s vašeg računala ukloniti kolačiće koje se dobili pregledom ove stranice. Imate li bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Za više informacija što su to kolačići kliknite ovdje - http://www.allaboutcookies.org/

Close